Liberečtí bezdomovci uklízeli park v centru města. Za buřtguláš

Duben patří ve většině měst úklidu po zimě. V Liberci se do něj zapojili i lidé bez domova, kteří dostávají pomoc od Domu Naděje. Do čištění parku se pustili s energií. Odměnou jim byly sladkosti a oběd.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový hrad u Kunratic po úklidu (08052009)

Nový hrad u Kunratic po úklidu (08052009) | Foto: Adriana Krobová

Sladkosti na posilněnou rozdává v parku také Lenka Dušková. „Máme je z potravinové banky. Pak mají připravený dobrý oběd, dělal se buřtguláš, aby měli všichni zúčastnění motivaci,“ říká.

Lidé, kteří chodí do Naděje, prý na nabídku uklízet reagovali velmi pozitivně. „Třeba přišel nový klient, je v Liberci chvilku, a když zjistil, že by se mohl zúčastnit, opravdu přišel,“ vypráví Dušková a dodává:

„A vzhledem k tomu, že v pondělí dostávali sociální dávky a to bývá ta účast menší, je ta dnešní účast hojná.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O úklidu parku, který prováděli liberečtí bezdomovci, informovala reportérka Ivana Bernáthová

Mezi uklízejícími je i pan Jarda. Prý to nedělá kvůli buřtguláši, ale pro přírodu a lidi. A jak se ocitl jako klient v Naději?

„Prostě jednoho dne jsem se naštval, vzal jsem klíče od bytu a vyhodil je. Naštvala mě žena. Naštval jsem se zbytečně a snažím se vrátit zpátky,“ popisuje.

Ženám bez domova trvá déle než mužům, než vyhledají pomoc

Číst článek

Na cestě je ovšem spousta komplikací. „Tou největší je pro mě závislost na heroinu, z té jsem se dostal. A druhou komplikací je závislost na alkoholu, celkem jsem byl šestkrát na léčbě a teď se chystám na další,“ dodává.

Uklízející bezdomovce chválí muž, který bydlí v jednom z domů u parku. „Byl bych rád, kdyby se tady uklízelo, ale není to tak často. Tady každý to, co nepotřebuje, hned odhodí. Našel jsem tady už i injekční stříkačky,“ konstatuje.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme