S velkým jarním úklidem přírody na Českolipsku pomáhají i dobrovolníci a děti

Celý týden se na Českolipsku sbírá odpad z lesů i příkopů podél silnic a nezapomíná se ani na likvidaci černých skládek. Podralský nadační fond společně s mikroregionem Podralsko totiž vyzval k velkému jarnímu úklidu. Zapojili se v Brništi, Mimoni, Osečné, Zákupech, Stráži pod Ralskem nebo Hamru na Jezeře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úklid v České Lípě: sbírající děti

Úklid v České Lípě: sbírající děti | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

První ročník akce se jmenuje Ukliďme příkopy. Přes týden pomáhají pracovníkům obcí hlavně děti, o nadcházejícím víkendu se ve velkém zapojí dobrovolníci.

„Našli jsme hromadu PET lahví, plasty, kusy papírů, nedopalky a krabičky od cigaret,“ vypočítává Igor Jediný, koordinátor úklidové akce v Brništi na Českolipsku.

V rámci tamního ekocentra také vznikla pracovní skupina Proti černým skládkám. „Chce pomoci starostům mikroregionu Podralska od velikého problému, jakým jsou černé skládky. Myšlenka této akce vznikla na setkávání veřejnosti, starostů a zastupitelů z mikroregionu Podralska. Řešili odpadové hospodářství a nakládání s odpady a zároveň problém černých skládek,“ vysvětluje ředitelka projektu Ukliďmě příkopy Jana Panáčková Feixová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Velký úklid zaujal i redaktora Tomáše Mařase

Akce Ukliďme příkopy zaujala i město Zákupy.

„Motivovala nás k tomu, abychom uklidili nejdříve příkopy kolem našich místních komunikací, kde už od začátku týdne začali pracovníci služeb místního hospodářství. Celá akce vyvrcholí o víkendu, kdy příkopy kolem krajských komunikací ve vesničkách Božíkov a Kamenice uklidí místní dobrovolníci,“ přibližuje starosta Radek Lípa ze starostů pro Liberecký kraj.

Pytle plné sesbíraného odpadu se pak většinou shromáždí ve sběrných dvorech. „Odsud to sveze Krajská správa silnic, protože akce je zaměřená na to, že se uklízí i podél velkých silnic, kde jinak nikdo neuklízí. Mají zájem odpadky uklidit a odvézt,“ dodává Jana Panáčková Feixová.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme