Pivo Krušovice se nově vyrábí také v ruském Petrohradu

Nejen automobily, ale třeba i pivo patří k úspěšným vývozním artiklům České republiky. A v těch zemích, které příliš regulují dovoz, působí čeští sládci a zdejší značková piva vaří přímo na místě. Jedním z příkladů je i pivo Krušovice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Půllitr piva

Půllitr piva | Foto: Fotobanka stock.xchng

Licenční výrobu piva značky Krušovice zahájila ve svém pivovaru v Petrohradu firma Heineken. Rusko se totiž snaží tvrdě regulovat prodej alkoholu a má navíc tak vysoké celní poplatky na dovoz piva, že by se export z České republiky nevyplatil.

Přitom jsou česká piva v Rusku nesmírně populární a bylo by škoda nevyužít takového zájmu spotřebitelů. Proto jdou pivovary cestou licenční výroby přímo na místě. Krušovice, konkrétně Světlé Royal, vaří v Rusku čeští odborníci podle tradiční receptury. Výstav půjde pouze na ruský trh.

Tento způsob volí i další české značky. Například Plzeňský Prazdroj a Pivovary Staropramen. Obě tyto skupiny vaří pivo v Rusku už několik let. Prazdroj boduje zejména se značkou Kozel. Přitom Kozel je podle deníku E15 obecně nejprodávanějším českým pivem v zahraničí.

Chuť českých piv je i kvůli historickým souvislostem v Rusku velice oblíbená. Je to vidět například na tom, že konkurence - konkrétně světová jednička Anheuser-Busch - nedávno oznámila, že musí v Rusku zavřít jeden ze svých sedmi pivovarů.

Nedaří se jí prodávat dostatek piva, aby se pivovar uživil. Přitom to už je třetí závod, který tam v posledních letech zavírá. Naopak české značky se drží.

Loni vyvezly české pivovary do Ruska 216 tisíc hektolitrů českého piva. Přitom to bylo zhruba o procento více než rok předtím. Rusko je čtvrtým největším trhem pro české pivní značky. Na celkovém exportu zlatavého moku se podílí téměř sedmi procenty. Více se prodalo jen v Německu, na Slovensku a v Polsku.

Pivo v české společnosti | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme