Malé obce na Jaroměřsku mají problémy s kamiony, policie navrhuje částečnou pomoc

Starostové obcí Hřibojedy, Velichovky nebo Dubenec na Jaroměřsku řeší problém s kamiony. Ty se na silnici druhé třídy vyhýbají placení mýtného na trase Liberec - Hořice přes Hradec Králové. Těžká auta tak v obcích ohrožují obyvatele, ničí vozovky a chodníky. Zákon ale neumožňuje situaci řešit například zákazem vjezdu nákladní dopravě. Ředitel krajské policie Martin Červíček navrhl alespoň částečné řešení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolona kamiónů - ilustrační foto

Kolona kamiónů - ilustrační foto | Foto: Miroslav Zimmer

„Malé obce nejsou na to vybavené komunikacemi. Ani statika, to znamená malé mostky, ani krajnice, některé profily jsou úzké. Ale hlavně máme strach o děti, které tam v období prázdnin jezdí na kolech,“ vyjmenovává zápory průjezdu velkého počtu kamionů starosta Hřibojed Miloš Dohnálek z TOP O9.

Chodníky v obci sice jsou, ale jen zhruba ve třetině obce. „Má to vliv na kanály a na pozemní infrastrukturu. Navíc jsou chodníky ničeny, pokud kamion najíždí na kraj chodníku, krajnice jsou utržené do příkopu,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obce na západ od Jaroměře mají problém s kamiony, které se vyhýbají mýtnému na trase do Liberce. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Kristýna Štanderová

Na trase leží také obec Velichovky a řeší podobné problémy. Podle nezávislého starosty Josefa Karla jednaly obce s krajským úřadem o řešení neřešitelné situace.

„Mluvilo se o tom několikrát, ale pochopitelně je to silnice druhé třídy, takže tam nemůže dojít k přísnému zákazu jízdy kamionu,“ vysvětluje.

Částečné řešení problému přislíbil ředitel krajské policie Martin Červíček. Hlídky budou kontrolovat stazky a pokud řidič pojede jinou cestou, dostane pokutu.

„Minimálně v oblasti sociálních kontrol jsme schopni dohlédnout na kamionovou dopravu a možná nějakým způsobem zajistit dodržování takových nepsaných pravidel. Aby řidiči jezdili podle plánů, které mají, aby dodržovali nejen všechny předpisy, ale aby se nevyhýbali hlavním komunikacím,“ naznačuje.

Starostové obcí nejen na Jaroměřsku doufají, že policejní akce pomůžou zajistit větší bezpečnost obyvatel.

Kristýna Štanderová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme