Akce Zebra se za Tebe nerozhlédne připomíná pravidla bezpečného přecházení

Pořádně se rozhlédnout na obě strany a pak teprve vkročit do vozovky. Jednoduché pravidlo, a přitom tak důležité. Řada chodců ho však v Praze nedodržuje a případů sražených lidí v Praze stále přibývá. Policie opět uspořádala bezpečnostně preventivní akci Zebra se za Tebe nerozhlédne. Lidem radí a připomíná, jak bezpečně přecházet vozovku, a vyvrací mýty o absolutní přednosti chodců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přechod pro chodce (ilustrační foto)

Přechod pro chodce (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Nadporučík Jaroslav Bican z preventivně informačního oddělení Policie České republiky poučoval celé ráno žáky Základní školy Marjánka. Malí hříšníci přecházeli silnici mimo přechod pro chodce.

Letošní ročník celorepublikové akce Zebra se za Tebe nerozhlédne je v plném proudu a potrvá až do pátku. Policie České republiky chce prostřednictvím této kampaně preventivně předcházet nehodám způsobeným nesprávným přecházením vozovky.

Na křižovatce před galerií Mánes je jeden přechod. I na něj se policisté zaměřili.

Přehrát

00:00 / 00:00

O policejní akci zaměřené na bezpečné přecházení informovala reportérka Veronika Štefanová

„I když zde máme světelné označení, světla ukazují, kdy jít, kdy nejít, kdy stát, je tady také tramvajový pás. Ten může být také problémový, protože chodci často nedodržují přednost tramvaji,“ říká Bican.

Problémem podle něj také je, že chodci příliš často spoléhají na řidiče. „Nejčastější chyba u chodce je, že vstoupí do vozovky, aniž by se rozhlédl nebo se alespoň ujistil, že řidič mu přechod umožní,“ podotýká Bican.

Dalším problémem je vstupování do vozovky mimo přechody pro chodce. Policisté z dopravního oddělení hlídají pražské přechody každý den, nejčastěji u základních škol. Mezi nimi i podpraporčík Michal Toronis.

„Dáváme pozor, aby řidiči dávali přednost chodcům, dětem. Popřípadě když se nějaké malé dítě nerozhlédne, chce skočit pod tramvaj, jak se říká, nebo na červenou, tak ho poučíme o tom, jak má správně přecházet,“ popisuje.

Opatrnost se vyplácí. V roce 2013 došlo v Praze k 640 srážkám vozidla s chodcem. 17 lidí na následky nehody zemřelo a 119 bylo těžce zraněno.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme