Včelám současné počasí nesvědčí, slabší včelstva hynou

Včelaři na jihu Moravy se obávají o stavy svých včelstev, současné počasí jim vůbec nepřeje. Těžko se vyrovnávají s častými výkyvy teplot a ty slabší rychle hynou. Včelařský ústav už před časem upozornil, že mírná zima může pro včelaře znamenat potíže.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Včely na česně

Včely na česně | Foto: GNU General Public License, verze 1.2, Björn Appel

„Kdybych to počítal, tak jsem tam vymetl na deset tisíc mrtvolek,“ popisuje včelař Josef Svoboda, jak přišel na Brněnsku o jednu třetinu svých včelstev.

Podobné počasí nepamatuje ani Eduard Flodr, který včelaří už více než 60 let. „Jeden den dvacet stupňů tepla a do rána tři stupně. Co dělat? Já mám z toho hrůzu, i když to mám ve včelíně,“ přiznává.

Na to, že mírná zima může pro včelaře znamenat potíže, upozorňoval také Včelařský ústav začátkem března. Včely se začaly dříve probouzet k životu a v případě, že se objeví mrazy, budou je muset včelaři důsledně kontrolovat. Jinak hrozí, že jim dojde potrava a uhynou.

Dalším problémem jsou včelí paraziti. Za teplé zimy se jim dařilo lépe než za tuhých mrazů, a mají tak na včely více sil. Napadené včelstvo bez zásahu včelaře uhyne.

Jak se současné počasí projeví na množství medu, zatím včelaři nechtějí odhadovat. Jeho výrobu by mohli zahájit už začátkem května.

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme