Rittig odmítl vypovídat na policii, naopak si stěžuje na úniky ze spisu

Lobbista Ivo Rittig se vrátil z Monaka do Prahy na policejní výslech. Měl jako svědek vypovídat v kauze manželky bývalého premiéra Jany Nečasové, dříve Nagyové. Vyšetřovatelé od něj chtěli znát podrobnosti dohadování údajných trafik pro exposlance Ivana Fuksu, Marka Šnajdra a Pavla Tluchoře. Rittig ale vypovídat odmítl. Naopak si stěžuje na úniky z vyšetřovacího spisu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lobbista Ivo Rittig se svou advokátkou odchází z výslechu v kauzách kolem Jany Nečasové, dříve Nagyové. Rittig odmítl vypovídat.

Lobbista Ivo Rittig se svou advokátkou odchází z výslechu v kauzách kolem Jany Nečasové, dříve Nagyové. Rittig odmítl vypovídat. | Zdroj: ČTK

Ivo Rittig se k výslechu na policii na pražském Perštýně dostavil v devět hodin. S novináři zavtipkoval, že se ještě ráno koupal v moři. Nepřímo tak potvrdil, že přiletěl ze svého monackého bytu.

Výslech trval přibližně hodinu a dvacet minut. Rittig ale nevypovídal, protože prý nechápal, na co přesně se ho vyšetřovatelé ptali. Pokutu ale nedostal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lobbista Ivo Rittig odmítl vypovídat jako svědek v kauze Jany Nečasové, dříve Nagyové. Další podrobnosti zjišťoval redaktor Martin Karlík

Sám je v případu obviněný, není možné ho proto k výpovědi nutit. Podle Rittiga se tak větší část hovoru týkala jeho stížnosti na úniky z vyšetřovacích spisů.

„Nás hlavně zajímalo v druhé fázi toho povídání, že jsme řešili naprosto fatální únik informací ze spisu. Jako příklad jsem uvedl, že první výpověď, kterou jsem učinil v září 2013 a bylo mi odmítnuto vydat kopii, byla hned druhý den pověšena na jednom z velkých serverů na internetu,“ řekl po výslechu Rittig.

„Myslím si, že dochází k permanentnímu úniku informací a je fakt, že na tom serveru doteďka visí všechny moje výpovědi,“ dodal.

Ivo Rittig se s justicí poprvé setkal už v 80. letech, kdy udělal manko jako vedoucí potravin v centru Prahy. Teď je veřejnosti znám hlavně kvůli podezřelým obchodům s pražským Dopravním podnikem.

Soud mu kvůli tomu před časem zabavil pas, aby nemohl odcestovat do zahraničí. V půlce března mu ho ale vrátil s tím, že Rittig spolupracuje s policií a ze svého bytu v Monaku se pravidelně vrací do Česka na výslechy.

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová naopak požadovala pro Rittiga vazbu. Její žádost soud ale zamítl. Po navrácení pasu odcestoval Rittig do Monaka prodloužit si tam pobyt. Dnes se ale vrátil k výslechu do Česka.

Tentokrát ho chtěli vyšetřovatelé kvůli kauze okolo Jany Nečasové, dříve Nagyové. Rittig měl sehrát roli prostředníka při dohadování pozic pro tři exposlance ODS Ivana Fuksu, Petra Tluchoře a Marka Šnajdra.

Ti loni složili poslanecký mandát, a zajistili tak pokračování Nečasova kabinetu. Státní zástupci zkoumají, jestli jejich dohodu neprovázela korupce.

Martin Karlík, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme