Lidem v Litomyšli se nelíbí omezování rychlé lékařské pomoci. Doktoři chybí

Zdravotnická záchranná služba postupně omezuje lékaře v posádkách. Doktorů, kteří mají o práci v sanitě zájem, je totiž stále méně. Od ledna už není lékař v Přelouči a Žamberku. Kvůli personální krizi musela záchranná služba omezit i posádku v Litomyšli, kde je doktor jen v noci. To se místním lidem nelíbí. Radnice proto pozvala do Litomyšle představitele z kraje i záchranné služby, aby změny vysvětlili.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranná služba (ilustrační foto)

Záchranná služba (ilustrační foto) | Foto: Karel Chlumec

„Mám tady dvě rodiny a chci, aby jim přišla záchrana, kdyby to potřebovali. Myslím, že záchranáři nemohou udělat to, co lékař,“ říká paní Prokešová, které vadí, že lékař z Litomyšle přešel do Vysokého Mýta.

Podle ředitele záchranné služby Pavla Svobody je tam doktor důležitý kvůli místní nemocnici následné péče. Zdravotní stav tamních pacientů se často zhoršuje a potřebují převézt do větších zařízení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Debatu o situaci záchranné služby sledovala v Litomyšli reportérka Iva Záleská

„Proč to Vysoké Mýto? Protože je umístěna na R35 a může rychle svážet pacienty, kteří potřebují specializovanou péči jak v Pardubicích, tak v Hradci. A narůstá nám počet sekundárních převozů z nemocnic,“ vysvětluje Svoboda.

V Litomyšli teď přes den slouží záchranáři. Těm ale Petra Benešová nevěří. „Nemají takřka žádné pravomoci. Můžou do žil píchnout nějaký vitaminový mix, ale nemohou udělat úkony zachraňující život. Bohužel ne vždycky je situace taková, že stihne dojet doktor, který sem jede speciálně svým autem,“ podotýká.

S tím nesouhlasí vedoucí dispečinku záchranné služby Helena Škuligová. „Záchranáři si mohou přes operační středisko zavolat na konzultaci lékaře a lékař jim může podání léku po telefonu doporučit. V případě, že pacient je v ohrožení života, dovolávají si lékaře v malém autě a po dobu, co lékař je na cestě, zajišťují pacienta. V podstatě záchranářské kompetence se v případě neodkladné resuscitace takřka neliší od postupů, které by na místě dělal lékař,“ říká.

Záchranka prý nemá o lékaře zájem, ředitel tvrdí opak

Záchranná služba několik měsíců hledá lékaře a zatím je nenašla. Doktoři v Litomyšli ale tvrdí, že sloužit chtějí, ale záchranná služba o ně nemá zájem a chce posádku zrušit. Její ředitel Pavel Svoboda tvrdí opak.

„Rušila se tady gynekologie a dětské, to jsou obě specializace, které můžou u nás po zácviku sloužit. Ani jeden z těchto lékařů - a nemám jim to za zlé - nechtěl. Já jsem jim to nabídl jako kolega, že pokud se jim tady ruší živobytí, přijmu je. Nikdo nepřišel.“

Záchranná služba přijme doktora na plný pracovní úvazek, hlavně na denní služby. O ně většina lékařů nemá zájem. Přes den jsou totiž ve svých ordinacích nebo v nemocnicích. Podle vedoucího odboru zdravotnictví krajského úřadu Miroslava Gregora nejde služby na posádce pokrývat pouze externisty.

„Nemůže to dospět tak, že tam bude lékař v pondělí, v úterý ne, ve středu ano, ve čtvrtek a v pátek ne. To se z toho potom operační na středisku zblázní, protože ona bude pořád přemýšlet, jestli tam má doktora. Tam to prostě musí mít nějaká řád,“ upozorňuje Gregor.

Podobnou situaci řešili v Holicích, kde od roku 2010 už lékař není. Od té doby město nedostalo jedinou stížnost na fungování záchranné služby.

Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme