Loutkoherecké scéně s unikátním pódiem v Žatci hrozí zánik

Loutkové divadlo má v Žatci tradici od padesátých let minulého století. Teď mu hrozí zánik. Budova, ve které mají loutkoherci unikátní třípatrové pódium, je totiž v téměř havarijním stavu. Za stěhování scény stejně jako za opravu domu by město zaplatilo miliony korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Loutkové divadlo má v Žatci tradici od 50. let minulého století

Loutkové divadlo má v Žatci tradici od 50. let minulého století | Foto: Jan Beneš

„Jsou tady možnosti: z vany pod úrovní podlahy můžete vodit maňásky, loutky voděné zespoda. A když se tam dá podlaha, můžete z lávky nahoře vodit na dlouhých nitích marionety. Jsou vlastně ve stejné výšce jako maňásková scéna,“ popisuje princip takzvaného třípatrového pódia loutkoherec Vladimír Bajbora.

Obdobné pódium jinde v Ústeckém kraji není. A podle loutkoherce by se možná jen stěží hledalo i jinde v Čechách. Drtivá většina loutkových divadel už totiž přešla na loutky voděné takzvanou krátkou nití, kde není speciální lávka nebo propadlo pro loutkoherce zapotřebí.

Teď však hrozí, že žatecké divadélko Jitřenka zanikne. Může za to velmi špatný stav budovy, ve které sídlí zhruba 60 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejisté situaci loutkového divadla v Žatci informoval reportér Honza Beneš

„Tam se musí začít se statickými úpravami, střecha, podlahy, schodiště, komplet sociálky, komplet elektroinstalace. Takže se skutečně jedná o náročnou a rozsáhlou rekonstrukci,“ přibližuje stav budovy Jitřenky Vítězslav Veselý, ředitel Městského divadla v Žatci, které dům spravuje.

Revizní bezpečnostní technik podle něj na podzim tohoto roku další provoz divadélka nepovolí. Město chce loutkářům pomoci a chce jim nabídnout prostory v Městském divadle.

„Snažíme se najít nějaké náhradní řešení. Zvažujeme několik variant. Tou první je přesun celého provozu do jiného našeho objektu. Je to sice divadlo, problém je ale v tom, že loutkoherci používají speciální konstrukce, které by musely být přeneseny do prostoru divadla,“ vysvětluje místostarosta Žatce z TOP 09 Jan Novotný.

Současná budova divadélka Jitřenka v Žatci | Foto: Jan Beneš

Náhradní prostory vyžadují velké investice

Toto řešení by znemožnilo přenést původní unikátní pódium a vyžádalo by si investice v řádu milionů korun.

„Pro hlavní sál tato varianta není přípustná, protože dispozičně vyžaduje loutkoherecká scéna naprosto jiné proporce než scéna divadelní,“ vysvětluje ředitel Městského divadla Vítězslav Veselý a doplňuje:

„Máme tady malý sál, který by se dal upravit pro tuto činnost. Samozřejmě nebude to stoprocentní řešení, protože těžko najdete ve městě budovu, která by umožňovala vložit do stávajících prostor třípatrové jeviště. Problém je, že tento sál nemá pro veřejnost přístup, nemáme tam sociální zařízení.“

Jasno musí být do podzimu

Nápad stěhování do Městského divadla se nelíbí ani loutkohercům. „Tohle pódium tam neudělají, na to nebudou mít peníze, aby postavili scénu, na kterou by se mohlo zespoda, seshora, vlastně i z té úrovně. A myslím, že se o tom ani s námi nikdo nebavil, jak to chceme. My musíme čekat, jak se rozhodne náš zřizovatel, město,“ uzavírá Vladimír Bajbora.

Moc času na rozhodování není, jasno musí být do podzimu. V budově Jitřenky je i nízkoprahové centrum, které už si našlo od června jiné prostory. Jestli se to podaří i loutkovému divadlu s dnes už v Česku unikátní scénou, není jisté.

Loutkové divadlo má v Žatci tradici od 50. let minulého století | Foto: Jan Beneš

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme