V Příšovicích trvají spory kvůli zinkovně, část obyvatel ji chce vyškrtnout z územního plánu

V Příšovicích na Liberecku pokračuje spor o zinkovnu - tentokrát v souvislosti s novým územním plánem. Ten musí obec schválit do konce letošního roku kvůli stavbě nové čističky odpadních vod. Obyvatelé, kteří podepsali petici proti výstavbě zinkovny v průmyslové zóně za městem, doufali, že v novém plánu místo pro chemický závod nebude. Ale je tam, což mnohým vadí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Územní plán obce Veselá a místo, kde má stát bioplynová stanice

Územní plán obce Veselá a místo, kde má stát bioplynová stanice | Foto: Hana Mikulincová

„Tady prostě, nikdo tady zinkovnu nechce, tak když tam nenecháte plochu pro zinkovnu, když to nezahrnete do územního plánu, tak to tam nebudou asi moct postavit, ne, nebo jak?,“ říká na veřejném projednání územního plánu jeden z nespokojených obyvatel.

Nový územní plán v Příšovicích na Liberecku se musí schválit kvůli čističce vod. O té nepadlo ze strany obyvatel během veřejného projednání ani slovo. Slova i emoce se stočily k zinkovně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sporech kolem možné stavby zinkovny v Příšovicích mluvila Šárka Škapiková

Proti té se pod petici podepsala polovina obyvatel obce. Starosta Antonín Lízner za Starosty pro Liberecký kraj upozorňuje, že pokud Příšovice půvdní průmyslovou zónu z nového územního plánu vyškrtnou, hrozí jim pokuta:

„Nový stavební zákon ve svém paragrafu 102 říká, že pokud se mění v územním plánu plochy, tak investor může požadovat nějaké náhrady, to prostě takhle je, to je záměr zákonodárce. My jsme si jako zastupitelstvo nechali zpracovat právnický posudek, teď se dělá druhý, abychom při tom rozhodování věděli, podle čeho se řídit.“

Chybí sjezd z dálnice

„Tady v textové části je napsáno, že tam musí být sjezd, nebo jako sjezd z nadjezdu, já jsem marně pátral, kudy to má být realizovatelné, za situace, kdy je tam negativní stanovisko ŘSD už z roku 2009,“ ozval se během veřejného projednávání další nespokojený obyvatel.

To, že není a nebude sjezd z dálnice, kterým zastupitelstvo v roce 2009 výstavbu závodu podmínilo, vadí všem, kteří podepsali petici proti zinkovně. Lidé nechtějí, aby jim kolem domů a zahrad jezdili kamiony.

Podle starosty je to už věc investora, to on si musí teď na své náklady přístup kamionů k fabrice zajistit:

„To je záležitost investora, a potom samozřejmě stavebního úřadu v územním řízení, aby posoudil, zda ten jeho záměr je v souladu s územním plánem.“

Investor, německá firma Wiegel, počká podle vyjádření vedení podniku na rozhodnutí stavebního úřadu ve správním řízení. Jenom ten má totiž podle vedení firmy právo rozhodnout o tom, jestli se továrna postaví, nebo ne.

Firma chce továrnu postavit i přes protesty lidí, kteří mají podle ní často nepřesné, neúplné a někdy až zavádějící nebo vyloženě nepravdivé informace o provozu zinkovny.


Zvětšit mapu

Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme