Příčinou útoku na základně Fort Hood byl nejspíš labilní psychický stav útočníka

Střelcem na největší americké základně Fort Hood byl 34 letý voják Ivan Lopez. Potvrdil to velitel základny Mark Milley. Útočník, který pocházel z Portorika, zastřelil tři lidi, dalších 16 zranil a nakonec spáchal sebevraždu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velitel základny Mark Milley a senátor John Cornyn

Velitel základny Mark Milley a senátor John Cornyn | Zdroj: Reuters

Lopez sloužil čtyři měsíce v Iráku a po návratu trpěl psychickou poruchou. Podle velitele Milleyho nejspíš stál za krvavým útokem právě jeho špatný mentální stav. Při útoku se nezaměřoval na nikoho konkrétního.

„Máme důkazy, že útočník byl ve špatné psychické kondici. Prošel jsem si všechny záznamy, abych se ujistil, že se nemýlíme, když to pokládáme za hlavní příčinu útoku,“ řekl Mark Milley.

Fort Hood ve státě Texas je největší americkou vojenskou základnou. Vojáci se tam připravují k nasazení v zahraničních misích.

V listopadu 2009 na této základně americký major Malik Hasan zastřelil 13 vojáků, kteří měli odletět do Afghánistánu. Tři desítky dalších lidí zranil. Řekl, že chtěl chránit bojovníky Talibanu před Američany. Loni byl odsouzen k trestu smrti.

Igor Maňour, Olga Kořánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme