Univerzita Karlova ocenila šéfa OSN Pan Ki-muna za podporu spolupráce národů

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun pokračuje v návštěvě Prahy. Ráno měl přednášku na Univerzitě Karlově, kde zároveň dostal zlatou medaili za podporu spolupráce a vzájemného porozumění národů. Poté se sešel s premiérem Bohuslavem Sobotkou a odpoledne ho přijme také prezident Miloš Zeman.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun převzal z rukou rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy zlatou medaili za podporu spolupráce a vzájemného porozumění národů

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun převzal z rukou rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy zlatou medaili za podporu spolupráce a vzájemného porozumění národů | Zdroj: ČTK

Před zcela zaplněnou Velkou aulou Karolina vystoupil Pan Ki-mun s přednáškou na téma mír, rozvoj a lidská práva v měnícím se světě. Mladé generaci připomněl její odpovědnosti, ale i příležitosti.

Dotknul se i aktuálních témat jako krize na Ukrajině nebo v Sýrii. Upozornil ale, že lidé by neměli zapomínat ani na méně rozsáhlé a ne tak medializované konflikty, které se odehrávají například ve Středoafrické republice nebo Jižním Súdánu.

Za zlatou medaili poděkoval s humorem sobě vlastním. Uvedl, že v minulosti už drželo v rukou olympijskou pochodeň, nikdy prý ale nedoufal také v zisk zlaté medaile – byť na akademické půdě. Ocenění podle svých slov vnímá jako poctu pro všechny pracovníky OSN, kteří mnohdy nasazují život v mírových misích po celém světě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návštěvu Pan Ki-muna v Praze sleduje i reportér Jaromír Marek

S premiérem Sobotkou probral Pan Ki-mun postavení České republiky v OSN i své oblíbené téma klimatických změn. Oba se shodli na politickém řešení ukrajinské krize. Generální tajemník OSN varoval před použitím síly, jinak se prý může situace vymknout kontrole a způsobit globální katastrofu.

Během své návštěvy chce Pan Ki-mun mimo jiné vidět, jak je česká metropole připravená na povodně. Na Alšově nábřeží si proto prohlédne bariéry, které mají chránit ulice v případě velké vody. Chce tím prý upozornit na důsledky globálních změn klimatu i na možnosti, jak jim čelit.

„Ty loňské povodně něco naznačily, že přece jen taková opatření mohou být účinná a s tím on by se chtěl seznámit. Na druhou stranu chce z Prahy vyslat určitý signál – podívejte se, tohle je jedna z možností,“ říká Michal Broža z informačního centra OSN.

Návštěva prý zvýší prestiž ČR

Generální tajemník OSN přicestoval včera. Při večeři s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem zmínil, jak je Česká republika, zejména Praha, populární mezi korejskými turisty. Poděkoval také, že Česko podporuje lidská práva.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návštěvě generálního tajemníka OSN mluvil Jan Kavan, který byl v letech 2002 až 2003 předsedou Valného shromáždění

Poprvé Pan Ki-mun dorazil do Prahy v dubnu 2011. „To, že se nás rozhodl navštívit po tak krátké době, jistě zvýší prestiž České republiky v rámci OSN,“ myslí si Jan Kavan, který byl v letech 2002 až 2003 předsedou Valného shromáždění.

Tématem letošní návštěvy podle něj bude i možnost účasti České republiky na mírových misích OSN. Během předchozí návštěvy prý také Pan Ki-mun nenašel u nejvyšších představitelů pochopení v otázce ochrany klimatu, která je mu velmi blízká.

„Snažili jsme se mu vysvětlit, že po změně vlády teď budeme mít jiný postoj nejenom k ochraně klimatu, ale například k otázkám lidských práv. Že se nebude opakovat to, že Česká republika jako jediný členský stát Evropské unie hlasovala proti povýšení statusu Palestiny v rámci Valného shromáždění OSN a podobně,“ dodává Kavan.

Pan Ki-mun a Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Igor Maňour, Jaromír Marek, Martin Karlík, krw, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme