Obyvatelé pražského Letenského náměstí se snaží zachránit 130 let starý platan

Čtyřiadvacet hodin denně hlídkují obyvatelé Letenského náměstí u platanu na pozemku tamní mateřské školy. Její ředitelka nedávno požádala radnici Prahy 7, aby nechala 130 let starý strom pokácet. Má strach o bezpečnost dětí, podle ní je totiž platan ve špatném stavu. Občanské sdružení Holešovice sobě s jejím tvrzením nesouhlasí a snaží se kácení zabránit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve stínu pod platanem...

Ve stínu pod platanem... | Foto: Milan Kosina | Zdroj: Český rozhlas

O chystaném kácení se sdružení Holešovice sobě dozvědělo až ve chvíli, kdy se kolem košatého platanu v zahradě mateřské školy Kostelní začali pohybovat lidé s motorovými pilami.

„Zjistili jsme, že už to má vydané povolení ke kácení, ale podařilo se to zatím minimálně odložit. Bude otevřeno nové řízení a v rámci něj se bude posuzovat, zda se má ten strom skutečně pokácet, nebo nemá,“ říká Ondřej Mirovský.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možný osud platanu se zajímala redaktorka Magdalena Medková

Sdružení si také nechalo ověřit, v jakém je strom stavu. Platan vysoký 25 metrů má prý podle odhadu znalce ekonomicko-biologickou hodnotu asi 2,5 milionu korun.

O pokácení stromu požádala městskou část ředitelka mateřské školy Kostelní Hana Hamšíková. „Ty větve jsou přes půl školky,“ ukazuje na tlustý kmen.

Ze stromu, který je školkou obestavěný ze všech stran, se podle ní minulý rok ulomila větev a dopadla na střechu světlíku. Ředitelka se teď bojí, že se situace může opakovat.

„Divím se, že mě všichni napadají, že tedy zachránit strom, ale proč se někdo také neobrátí na mě s tím, jak zařídit bezpečnost dětí. Já proti stromu vůbec nic nemám, ale ať mi někdo zaručí, že se nic nestane,“ upozorňuje.

Podle radnice platan hnije

Také městská část si na strom nechala vypracovat odborný posudek. Podle něj kmen stromu hnije a měl by se pokácet.

„Pokud zde existuje byť malá pravděpodobnost, že by tady k nějakému incidentu mohlo dojít a nějaké dítě by mohlo utrpět zranění, tak takové riziko je určitě velmi významné a rozhodně ho nemůžeme zanedbávat,“ vysvětluje mluvčí radnice Martin Vokuš.

Občanské sdružení ale tvrdí něco jiného. Podle jejich posudku je strom zdravý a může růst dalších několik let. Spor by teď měl vyřešit odbor životního prostředí, který vypracuje nový nezávislý posudek.


Zvětšit mapu

Magdaléna Medková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme