Knihovna v Kutné Hoře se přestěhuje do budovy bývalé zvláštní školy

Bývalá zvláštní škola v centru Kutné Hory se má přeměnit na městskou knihovnu. Stávající prostory čtenářům ani zaměstnancům už delší dobu nestačí. Původně chtělo město knihovně postavit novou budovu za 150 milionů korun, stěhování do bývalé školy vyjde přibližně na 80 milionů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kostel Panny Marie Na Náměti

Kostel Panny Marie Na Náměti | Foto: Daniel Mrázek

Co v současných prostorách chybí, vysvětlila ředitelka knihovny Gabriela Jarkulišová.

„Centrální odbavení, více prostoru pro čtenáře, více studijních míst,“ vypočetla. „Chybí možnosti si s knížkou sednout, prolistovat si ji,“ dodala ředitelka Jarkulišová.

Kvůli malému prostoru má navíc knihovna celou řadu titulů schovanou ve svých depozitářích. Když čtenáři hledají konkrétní knížku, musí občas počkat až několik dnů, než ji knihovnice dohledají ve skladech a připraví k výpůjčce.

Nedostatek místa také kutnohorskou knihovnu nutí hledat prostory mimo hlavní budovu. Třeba oddělení regionálních služeb sídlí v jedné ze základních škol na sídlišti.

Knihovna v Kutné Hoře
První knihy od dárců byly k zapůjčení už v roce 1843. Na současném místě působí knihovna od roku 1938. Budova bývalé spořitelny byla koncem 70. let rekonstruována. V roce 1997 tam byla zavedena první veřejná internetová stanice.

Původně se nová kutnohorská knihovna měla stavět od základů nedaleko autobusového nádraží. Stavba by ale vyšla na přibližně 150 milionů korun.

Stěhování by oproti tomu mohlo ušetřit až 70 milionů. V ideálním případě by přestavba někdejší školy na knihovnu mohla začít příští rok, studie už je hotová.

Město ale musí sehnat peníze. Podle místostarosty Jiřího France z Šance pro Kutnou Horu se možná město bude muset obejít bez dotace.

„Ministerstvo kultury výstavbu knihoven nepodporuje. Pokud se tato politika nezmění, tak bychom museli zvažovat kombinaci úvěru a vlastních zdrojů,“ vysvětlil Franc.

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme