V Ústí na Hranicku začíná těžba štěrku z koryta Bečvy a místního potoka

Povodí Moravy odtěží do konce dubna ze dna řeky Bečvy v Ústí u Hranic tuny štěrkopísku. V obci by se tak už neměla opakovat situace z předloňské zimy, kdy obrovské ledové kry přeplnily koryto Bečvy. Voda tehdy zaplavila fotbalové hřiště a místní už se chystali na evakuaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kvůli rychlému tání se rozvodňují některé menší potoky. Na říčce Balince na Žďársku se ucpalo koryto a voda se rozlila do polí

Kvůli rychlému tání se rozvodňují některé menší potoky. Na říčce Balince na Žďársku se ucpalo koryto a voda se rozlila do polí | Zdroj: ČTK

Ústí je jedinou obcí na Hranicku, kde vodohospodáři začali s pravidelnou těžbou štěrku ze dna řeky Bečvy a místního potoka.

Vesnici totiž kromě velkých povodní pravidelně zaplavuje voda z řeky například při jarních táních nebo déle trvajících deštích.

Přehrát

00:00 / 00:00

O čištění toků v Ústí na Hranicku se zajímala reportérka Jana Zemková

Podle starosty Libora Vykopala, kandidáta za sdružení Starostové a nezávislí, ale místní čekají na důležitější protipovodňová opatření. Obci je politici slibují už několik let.

„To je jenom kapička v moři, že se tam vytěží 12 tisíc kubíků. To je nic proti ledovým krám. Jak vtéká Opatovický potok do řeky Bečvy, tak se tam vždycky při tání kry nahromadí, zpětně se to vzdouvá do obce a z toho máme velké obavy. Spíš čekáme, že se něco pohne ohledně protipovodňových opatřeních v přírodě. Počítá se s rozšířením koryta Bečvy,“ popisuje starosta.

Těžba štěrkopískových nánosů v Ústí potrvá do konce dubna a už na podzim ji Povodí Moravy zopakuje.


Zvětšit mapu

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme