V Ústeckém kraji je v ohrožení víc než osmdesát poboček pošty. Lidem se to nelíbí

Malé obce na severu Čech se bojí o svoje pobočky pošty. Jen v Ústeckém kraji hrozí zrušení nebo změna provozu pošty v 81 obcích. V řadě z nich budou mít lidé k dispozici jen výdejní místa. V lepším případě si na nové pobočce vyberou i peníze. Lidem se to nelíbí a sepisují petici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pošta (ilustr. foto)

Pošta (ilustr. foto) | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

„Já bych řekla, že se nás ani na nic neptali, prostě to bylo jasné rozhodnutí,“ říká o jednání s Českou poštou nezávislá starostka Libochovan na Litoměřicku Miroslava Vencláková.

Ředitelka pošty pro severní Čechy Olga Syková s tím ale nesouhlasí. „Nic neuděláme bez vědomí starostů,“ oponuje starostce.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rušení poboček pošty v malých obcích Ústeckého kraje natáčel reportér Jan Bachorík

V Libochovanech funguje pobočka pošty hodinu dopoledne a dvě hodiny odpoledne. Teď jsou na seznamu obcí, kde pošta omezí pobočku nebo zřídí partnerské místo.

„Pravděpodobně by ji mělo nahradit nějaké výdejní místo nebo forma partner,“ dodává starostka Miroslava Vencláková.

Forma partner znamená, že si budou lidé chodit pro dopisy do obchodu, nebo k soukromníkovi, který bude pro poštu služby zajišťovat.

V Libochovanech s tím už počítají a poštovní partner by měl sídlit v novém multifunkčním domě. Podle ředitelky České pošty v severních Čechách Olgy Sykové ale lidé o služby nepřijdou.

Obavy má i starosta Háje u Duchcova Karel Drašner ze STANu „Pošta je veřejná služba, ale i místo, kde se lidé potkávají,“ říká starosta Drašner.

Navíc má řada lidí využívá finančních služeb spořitelny. Kvůli omezení služeb by tam museli pro peníze do vedlejší obce.

Pošťák, poštovní doručovatel (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Místní doprava jezdí dopoledne a odpoledne. Já si nedovedu představit, že by si naši důchodci museli jezdit vyzvedávat peníze do Oseka,“ tvrdí starosta.

Starostům se možné rušení nebo omezení poštovních poboček nelíbí a v celé republice koluje petice za zachování pošt i na malých obcích, kterou už podepsalo zhruba 110.000 lidí.

Situaci by mohl podle Olgy Sykové z České pošty zachránit stát. „Teď se řeší koncepce pošty do budoucna, ale to rozhodnutí není na nás ale na našem zřizovateli,“ dodává.

Možnost dotování malých poboček připustil i ministra vnitra Milan Chovanec z ČSSD.

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme