Začátečníci i pokročilí mohou na Praze 4 běhat pod dohledem profesionálů

Městská část Praha 4 otevřela první veřejnou běžeckou školu. Je určená všem věkovým kategoriím, začátečníkům i pokročilým. Škola se prý nechce nechat svazovat pravidly – kdo si bude chtít zdarma zaběhat s profesionálním lektorem, musí jen dorazit na stanovené místo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běhání (ilustr. obr.)

Běhání (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Lekce se budou konat pravidelně jednou týdně třeba v Krčském lese, Hodkovičkách nebo Podolí.

Na první trénink dorazilo do Krčského lesa přes šedesát zájemců všech věkových kategorií i běžeckých úrovní. Se základní technikou je seznamoval profesionální běžec, lektor a maratonec Miloš Škorpil.

„Nějakou výuku běžeckého stylu, abecedu, rozcvičení, klasické věci, které by měli znát, aby si neublížili. Běžecká abeceda, to je takové podpůrné cvičení na naučení běžeckého stylu,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Veronika Štefanová

Podle něj může běhat každý. „Nejdůležitější je začít. Pak si musíte uvědomit, že tempo musíte vždycky přizpůsobit tomu, co jste schopni udýchat. To je rozhodující. S lidmi začínám většinou na třiceti minutách a pak to postupně prodlužujeme,“ dodává.

To, že je při běhu důležitá technika, potvrzuje i Martin Dvořák ze společnosti, která lekce organizuje. „Málokdo trénuje, málokdo běhá tak, aby to pro něj bylo efektní. Spíš to potom vypadá tak, že si lidé huntují tělo. Chceme je naučit, aby běhali správně,“ zdůrazňuje.

Právě kvůli tomu se k početné skupině běžců přidal i pan Tomáš: „Občas běhám. Rozcvičku znám, ale ne že bych to zrovna dodržoval. Běžeckou techniku jsem nikdy neřešil. Od malička jak nohy pádily, tak jsem běžel.“

Lektoři vždy rozdělí účastníky podle výkonnosti. Po společné rozcvičce následuje samotný běh ve skupinách. Konkrétní místa konání se zájemci dozvědí na internetu.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme