Na Krymu už není jediný ukrajinský voják. Tisíce jich přešly do ruské armády

Krym opustili ukrajinští vojáci. Ti, kteří nevstoupili do ruské armády, poloostrov opustili. Oznámil to ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Jako nemístné odmítl zprávy, že ruští vojáci odcházející Ukrajince ponižovali, uráželi nebo napadali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Krymu stále zůstává 20 000 ukrajinských vojáků

Na Krymu stále zůstává 20 000 ukrajinských vojáků | Zdroj: Reuters

„Osm tisíc bývalých příslušníků ukrajinské armády na Krymu požádalo o ruské občanství, tři tisíce vojáků už dostalo hodnosti v ruské armádě,“ uvedl ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Dodal, že na Krymu teď dobíhá proces předání zbraní a vojenské techniky ukrajinské armádě.

Krymskou operaci ruských vojsk Šojgu nazval nezbytným posílením ochrany objektů ruské armády před možnými útoky extremistů.

Ukrajinská vs. ruská armáda
Podle dřívějších zpráv měla Ukrajina na poloostrově před ruskou okupací asi 18 800 příslušníků svých ozbrojených sil. V současné době je na Krymu asi 25 000 ruských vojáků.

Zdůraznil, že Rusko při tom neporušilo žádné dvoustranné ani mezinárodní dohody. Ministerstvo obrany přijalo plán plné vojenské integrace poloostrova do roku 2020.

Po ruském záboru krymského poloostrova dostali ukrajinští vojáci na výběr - přejít k ruské armádě, odejít do civilu a zůstat na Krymu nebo sloužit dál v ukrajinské armádě ve vnitrozemí. V tom případě ale museli Krym urychleně opustit.

Ruská armáda na Krymu podle Šojgua provádí intenzivní revizi podniků obranného průmyslu, které po anexi poloostrova padly do rukou Rusů.

Moskva chce využít zejména opravárenské závody a krymské loděnice, o zakázky ruského ministerstva obrany budou mít možnost se ucházet i místní závody na výrobu komunikační a letecké techniky.

Ruský voják na Krymu | Foto: ČTK/AP, Pavel Golovkin

Martin Dorazín, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme