Klatovské katakomby chtějí letos lákat návštěvníky i na jezuitské divadlo

Klatovské katakomby se letos chtějí ucházet o přízeň návštěvníků i divadlem. Hry, které kdysi psali jezuitští učitelé pro své žáky, uvidí lidé v podobě, v jaké se hrály v baroku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klatovy - katakomby

Klatovy - katakomby | Foto: David Havlena

Klatovské katakomby se nacházejí přímo pod jezuitským kostelem na klatovském náměstí.

I když jsou dnes turistickým cílem, jejich původní účel byl jiný – lidé tak mají šanci pohlédnout do tváří lidí zemřelých před zhruba třemi sty lety.

Přehrát

00:00 / 00:00

O to, jaký program chystají pro návštěvníky v klatovských katakombách, se zajímala redaktorka Jitka Englová

Podle místostarosty Klatov Václav Chrousta (ODS), který je zároveň předsedou Občanského sdružení Klatovské katakomby, se však návštěvníci mohou zamyslet nejen nad smrtí, ale i nad životem.

„Ti lidé, kteří tady jsou, po sobě v Klatovech zanechali velké dílo. Určili, dalo by se říct, územní plán části našeho města,“ přiblížil Chroust.

„Jejich život trvá i v tom, že jezuité, když sem přišli v roce 1636, tak tím hlavním důvodem bylo, aby zde založili střední školu. A tak se Klatovy mohou pyšnit jednou z nejdelších gymnaziálních tradic v rámci Čech, Moravy a Slezska,“ dodal Chroust.

Lidé budou mít v katakombách možnost zhlédnout také několik hodin dokumentárních filmů. Filmy jsou o baroku, Klatovech, jezuitech i tom, jak vznikala zdejší expozice.

„Jsou tam dva bonbónky – ten jeden je pro latiníky – je tam dvanáctiminutové jezuitské gymnaziální představení, komplet v latině, a tím druhým bonbónkem je dokumentární film o tom, jak vznikala životní kopie Anežky Kunhuty Příchovské, která byla pohřbena tady v klatovských katakombách,“ poznamenal Chroust.

Figurína Anežky Kunhuty Příchovské stojí hned vedle jejích mumifikovaných ostatků. Těch je v katakombách zhruba čtyřicet a většina z nich je i vystavena.

I když je expozice relativně nová a dost bohatá, čekají na návštěvníky každý rok i nějaké novinky. Od loňska se tady třeba setkávají s průvodci v kostýmech jezuitů a další zajímavost přibude letos – chtějí tam oživit jezuitské divadlo.

„Totiž aby ti studentíci tehdy v tom 17., 18. století prokázali, že skutečně jsou latiny mocni, tak pro ně jejich učitelé psali hry a studenti je potom předváděli před spolužáky, rodiči, ale i před veřejností,“ vysvětlil Chroust.

Šance pro studenty na přivýdělek

Herci hru předvedou tak, jak se uváděla v baroku, a pro srovnání pak ještě i v dnešním moderním provedení. Příležitostí k jejímu shlédnutí prý bude dostatek.

„O víkendech a v průběhu prázdnin by ta hra mohla proběhnout dvakrát třikrát do dne. Myslím si, že by to mohla být i dobrá příležitost pro studenty, kteří se do té věci zapojí, aby si vydělali nějakou korunu formou, řekl bych, hezké brigády,“ doplnil Chroust.

Klatovské katakomby ročně navštíví zhruba 40 tisíc návštěvníků.

„Lidé jsou především nadšeni rekonstrukcí. Je to opravdu památka, která dělá Klatovy známými. A prostě se s nimi může chlubit,“ podotkla pokladní Vlasta Tománková.

Katakomby jsou přístupné denně od 9 do 18 hodin.

Jitka Englová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme