Koalice se nehroutí, ale musíme si vyjasnit jak dál, říká Hamáček z ČSSD

ČSSD a hnutí ANO by si měli vyjasnit jak či zda vůbec pokračovat ve vládní koalici. Uvedl to dnes v rozhovoru pro Český rozhlas předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Reagoval tak na spor mezi premiérem a předsedou sociální demokracie Bohuslavem Sobotkou a ministrem financí a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Sobotka Babiše obvinil, že k politickému tlaku využívá média, která vlastní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (vpravo) a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vlevo)

Nový předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (vpravo) a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vlevo) | Zdroj: ČTK

„To, co předvádí pan Babiš, je frontální útok na sociální demokracii, a to je prostě věc, která se nedá dlouhodobě tolerovat. My si prostě musíme vyříkat, jakým způsobem budeme spolu ve vládní koalici komunikovat,“ řekl Hamáček.

V posledních dnech se střetli sociální demokraté s hnutím ANO v otázce, jestli by stát měl pomáhat společnosti OKD při utlumení těžby na ztrátovém dole Paskov.

Přehrát

00:00 / 00:00

O mediální přestřelce mezi koaličními stranami mluvili Jan Hamáček z ČSSD a Martin Komárek z hnutí ANO

Dnes přišel s vážným obviněním premiér Bohuslav Sobotka, podle něhož ministr financí Andrej Babiš využívá svých médií k tlaku na koaličního partnera. Předseda ČSSD měl na mysli články v Mladé frontě dnes, podle nichž se před lety – ještě jako ministr financí – podílel na prodeji OKD za cenu, která byla údajně pro stát velmi nevýhodná.

Andrej Babiš přes své společnosti vlastní například Rádio Impuls či deníky MF Dnes a Lidové noviny. Tvrzení, že přes své noviny útočí na premiéra, označil za absurdní a lživé.

Také šéfredaktorka MF Dnes Sabina Slonková odmítla, že by deník účelově něco vytáhl na předsedu ČSSD. Na investigativních reportážích o Sobotkově roli v privatizaci OKD už prý novináři pracovali od letošního ledna.

Sobotka viní Babiše, že zneužívá svá média k tlaku na ČSSD. Nesmysl, říká Babiš

Číst článek

Podle Hamáčka tady však podezření existuje. „Není potřeba nic dokládat, prostě je jasné, že je tady propojení mezi mediálním světem a politikou,“ poznamenal Hamáček, který to označil za „berlusconizaci médií“.

Podotkl, že celá kauza byla několikrát prověřována a k žádnému obvinění nedošlo.

„Je na místě si klást otázku, proč se ta kauza otvírá teď, kdo stojí za její iniciací a mimochodem zda náhodou nedochází k úniku informací z ministerstva financí do Mladé fronty Dnes,“ uvedl Hamáček.

Komárek: Útoky souvisejí s volbami do EP

Podle poslance hnutí ANO, a také bývalého komentátora MF Dnes Martina Komárka by se měla ČSSD místo útoků na deník a šéfa ANO zaměřit spíše na věcnou podstatu popisované kauzy.

„Když Mladá fronta Dnes má relevantní – a podle mě jsou relevantní – informace o tom, že stát se vůči vlastníkům OKD zachoval buď jako hlupák, nebo tomu hlupáctví někdo pomohl, tak o tom píše, protože jsou to naše miliardy, které vyletěly komínem,“ řekl Komárek.

„Mně to takhle připadá, jako kdyby na vesnici byl někdo podezřelý, že ukradl vepře, a on by se nezabýval tím, zda ukradl nebo neukradl, ale říkal by pořád: to o mně řekl starostův chasník,“ dodal Komárek.

Poslanecká sněmovna 12.2.2014, Martin Komárek | Foto: Filip Jandourek

Kromě tématu OKD v novinách to dnes mezi koaličními partnery zaskřípalo také, když Babiš zpochybnil kompetentnost ministra zdravotnictví za ČSSD pokud jde o rozkrývání finančních toků v rezortu.

Podle Hamáčka by hnutí ANO nemělo na koaličního partnera útočit. Komárek naproti tomu připomněl třeba nedávný útok Sobotky na Babišův údajný konflikt zájmů.

Podle něj souvisejí výpady ze strany ČSSD s volbami do Evropského parlamentu. Vzápětí si však sám v souvislosti s tím rýpl do pozice předsedy sociální demokracie uvnitř strany.

„Já si vzpomínám, že jeden poměrně slabý sociálně demokratický premiér po nepříliš vydařených volbách do Evropského parlamentu padl, myslím si, že další nepříliš silný sociálně demokratický premiér se obává téhož, tak se spustila taková ta kouřová palba. Mně se to velmi nelíbí, protože je tím koaliční spolupráce velmi poškozena,“ řekl Komárek.

Vladimír Kroc, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme