Kurt Cobain, zpěvák kapely Nirvana, zemřel před dvaceti lety

Přesně před 20 lety skončil život jedné z největších postav moderní hudby Kurta Cobaina. S jeho sebevraždou zanikla i kapela Nirvana. Její písničky dnes patří k naprosté klasice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kurt Cobain

Kurt Cobain | Foto: YouTube. com

Píseň Smells like a teen spirit byla hitem, který udělal z Kurta Cobaina hudební ikonu. Cesta k ní ale byla dlouhá a trnitá.

Kurt Cobain prošel složitým dětstvím, rozvodem rodičů a nezvladatelnou pubertou. Když se nedostal k maturitě, vyhodilia ho matka z domu a Cobain se protloukal, jak se dalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Kurta Cobaina zavzpomínal Ondřej Himmer

Jednu dobu se stal oddaným křesťanem, pak se ale obrátil spíš k východní filosofii a z jeho zájmu o buddhismus se zrodil i název kapely Nirvana, která vznikla v roce 1987, když bylo Cobainovi 20 let.

"Jsem smutný, že spousta lidí si nenajde cestu do malých krámků s muzikou, nebo že jsou tak lhostejní k tomu, co se děje mimo hlavní proud. Potřebují někoho tak stravitelného, jako jsme my, dostat přímo před nos. Ale jsem rád, že jsme tomu pomohli,“ řekl Cobain v jednom z rozhovorů v době, kdy už byla Nirvana známá.

Úspěch přišel v roce 1991 s albem Nevermind a singlem Smells like a Teen spirit. Alba se prodalo víc než 36 milionů kusů a alternativní rock díky Nirvaně ovládl první polovinu 90. let.

Mladému bouřlivákovi ale mainstreamová pozornost způsobila spíš potíže. Měl problém smířit masivní úspěch a popularitu se svými undergroundovými a protisystémovými kořeny.

S obrovským množstvím peněz se prohloubily i jeho potíže s drogami. „Poslední dva roky jsem měl hodně zkušeností s drogami, taky se mi narodilo dítě a byli jsme pod hrozným tlakem a neustálou pozorností,“ posteskl si zpěvák.

Užíval marihuanu, LSD, prášky na spaní, alkohol a od roku 1986 také heroin. Odvykací kúry nepomáhaly, v léčebně byl Kurt Cobain i krátce před svou smrtí. Utekl a jeho blízcí ho několik dní marně hledali.

Našel ho náhodou elektrikář v jeho domě u Washingtonova jezera. Měl prostřelenou hlavu, v krvi heroin a prášky na spaní a vedle byl dopis na rozloučenou. Mimo jiné s citátem: „Je lepší shořet, než pomalu vyhasnout."

Kurt Cobain | Foto: Český rozhlas

Ondřej Himmer, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme