Policie musí zpřístupnit exministryni obrany Parkanové spis v kauze CASA

Bývalá ministryně obrany Parkanová může nahlédnout do policejního spisu v kauze CASA. Nařídilo to Vrchní státní zastupitelství v Praze. Vyšetřování údajného předražení nákupu vojenských letounů má skončit během několika měsíců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlasta Parkanová na jednání sněmovny o jejím vydání k trestnímu stíhání

Vlasta Parkanová na jednání sněmovny o jejím vydání k trestnímu stíhání | Zdroj: ČTK

Policie musí umožnit exministryni obrany Vlastě Parkanové nahlédnout do spisu v kauze letounů CASA. Vrchní státní zastupitelství tak vyhovělo žádosti obhájce Parkanové Tomáše Sokola, který si v kauze stěžoval na postup policistů.

Parkanová nesměla do spisu nahlédnout potom, co vloni v létě zveřejnila záznamy z výpovědí svědků na svých webových stránkách. Za to dostala Parkanová od Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu 16 tisíc korun.

„Domnívám se, že nebyl nejmenší důvod, proč bychom se do spisu neměli podívat. Nahlíželi jsme do něj několikrát a nic se nezměnilo. V úvahu nepřichází ani to, že by zveřejnění mělo nějak ovlivnit vyšetřování,“ vítá rozhodnutí státního zastupitelství zástupce Parkanové Tomáš Sokol.

Policejní mluvčí se nevyjádřil

Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej se ke kauze odmítl vyjádřit. Právo informovat o případu si podle něj vyhradilo jen státní zastupitelství.

Parkanová je v případu obviněná z údajného předražení nákupu vojenských letounů za více než 3,5 miliardy korun. Škoda podle obžaloby přesahuje 600 milionů. Z vyjádření vrchního státního zastupitelství vyplývá, že vyšetřování skončí v horizontu několika měsíců.

Tomáš Bystrý, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme