Univerzita Pardubice podpoří své ukrajinské studenty, nabídla jim stipendia

Mladá ukrajinská studentka Ievgeniia Severynetsová zažila na kyjevském Majdanu nejvypjatější chvíle svého života. Vzpomínky na střelbu do lidí, zraněné a mrtvé má v čerstvé paměti a provází ji i teď, kdy je v bezpečí. V Česku si momentálně dodělává studium a její hostitelská Univerzita Pardubice se rozhodla, že v tom podpoří všechny své studenty z Ukrajiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studentka Chemicko-technologické fakulty Univerzity Pardubice Ievgeniia Severynetsová

Studentka Chemicko-technologické fakulty Univerzity Pardubice Ievgeniia Severynetsová | Foto: Ondřej Wolf | Zdroj: Český rozhlas

Posluchačka čtvrtého ročníku Ievgeniia Severynetsová studuje polygrafii a pravidelně dochází na laboratorní praktika. I když by se měla soustředit na práci, vzpomínky na Majdan se jí znovu a znovu vkrádají do mysli.

„Bylo to strašné a bylo to pro mě velmi těžké. Nechtěla jsem se vrátit, ale vím, že musím studovat a udělat pro to všechno. Tady je to moc pěkné, protože všichni učitelé jsou tady hodní,“ říká lámanou češtinou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Univerzita Pardubice se rozhodla, že podpoří své studenty z Ukrajiny. Téma pro redaktora Ondřeje Wolfa.

Mladá žena původem ze západoukrajinského Černivce by prý jednou ráda sehnala práci v České republice, aby mohla rodičům finančně pomáhat. Teď pomáhají oni jí jak to jde. Dostatečný přísun peněz z domova ale Ievgeniie nemá jistý. „Mám tady v Česku účet. Maminka mi na něj posílá 7 tisíc korun.“

V reakci na ukrajinskou krizi se proto vedení univerzity rozhodlo, že Ievgenii a dalším studentům udělí mimořádné stipendium ve výši pět tisíc korun.

„Byla to okamžitá pomoc, vnímáme to jako humanitární akt. Vytipovali jsme mezi zhruba 21 ukrajinskými studenty, které tady máme, šest studentů, kteří mají bydliště přímo na Ukrajině. A jsou v podstatě materiálně a možná ještě více emocionálně závislí na podpoře rodiny,“ vysvětluje prorektor vysoké školy Karel Rýdl.

Současně připomíná, že dalších pět stipendií vypsala univerzita přímo pro studenty žijící na Ukrajině. Pomoci by jim měla zvládnout celou délku studia.

„Já být třeba v kůži těch studentů z Ukrajiny, tak si myslím, že to určitě pomůže,“ myslí si Petr, student polygrafie. Vstřícné gesto udělalo radost samozřejmě také Ievgenii. „Bude pro mě i pro rodiče trochu lepší,“ přiznává.

Ondřej Wolf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme