Před pěti lety zasáhlo oblast Aquily ve střední Itálii ničivé zemětřesení

Itálie si připomíná smutné výročí. Před pěti lety zasáhlo oblast Abruzzo masivní zemětřesení o síle 6,2 stupně. Otřesy nepřežilo 309 lidí včetně dvou českých turistů. Dalších 70 tisíc lidí přišlo o střechu nad hlavou. Zemětřesení nejvíce poničilo středověké město Aquila a vesnice v jeho okolí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aquila

Aquila | Foto: Vědunka Lunardi

Auta zasypaná pod troskami domů, praskliny v zemi a na každém kroku hloučky záchranářů ošetřujících zraněné. Tak to vypadalo v italské Aquile poté, co 6. dubna 2009 zažila nejsilnější zemětřesení za posledních několik desítek let.

Otřesy prakticky srovnaly se zemí historické centrum města. „Bylo to strašné, strašné. Všechno se tady začalo rozpadat," vzpomíná se slzami na krajíčku jedna z místních žen. Zemětřesení poničilo také vesnice v okolí Aquily.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zemětřesení v oblasti středoitalské Aquily připomíná Marie Machytková

Média tehdy o tragédii mluvila jako o největší katastrofě v Evropě od dob druhé světové války. Tři sta osm mrtvých, tisícovka zraněných a sedmdesát tisíc lidí bez domova.

Takové bilanci se ale podle odborníků dalo zabránit. Proto v roce 2012 poslal italský soud na šest let do vězení sedm vědců, kteří měli za úkol signály blížícího se zemětřesení sledovat.

Expertní skupina totiž několik dní před katastrofou vydala uklidňující prohlášení, že k masivním otřesům pravděpodobně nedojde.

Seismologové se bránili tím, že žádné zemětřesení nejde s jistotou předpovědět. Soud ale nejvíce kritizoval fakt, že kvůli ležérnímu stanovisku vědců řada lidí neopustila své domovy a takové rozhodnutí je stálo život.

Marie Machytková, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme