V Maďarsku se otevřely volební místnosti. Parlamentní volby mají řadu změn

Od šesté hodiny ranní do sedmé večerní jsou v Maďarskou otevřené volební místnosti. Mezi novinky letošních voleb patří snížení počtu poslanců. V parlamentu místo dosavadních 386 zasedne nově jen 199 poslanců. Změn ale bude v už tak komplikovaném, takzvaně supersmíšeném volebním systému více. Kvůli složitosti celého procesu se první serióznější předpovědi očekávají až kolem půlnoci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moratorium na předvolební kampaň v Maďarsku už není platné

Moratorium na předvolební kampaň v Maďarsku už není platné | Zdroj: Reuters

Novinkou maďarských voleb je také fakt, že už nejsou dvoukolové ale jednokolové. Dnes tak už bude známý jejich vítěz.

Výzkumy veřejného mínění mají jasného favorita, kterým je vládní konzervativní strana Fidész vedená Viktorem Orbánem. Podle většiny průzkumů může získat až 40 procent hlasů. S odstupem téměř 20 procent pak o druhé místo svedou souboj socialisté a krajně pravicový Jobbik.

Přehrát

00:00 / 00:00

Maďaři volí v parlamentních volbách. Podrobnější informace má spolupracovník Českého rozhlasu v Maďarsku Gregor Martin Papucsek.

Maďarský volič má dva hlasy. Jeden z nich dává politické straně či národnostní menšině, druhý pak konkrétnímu kandidátovi ve svém volebním obvodu.

V rámci poměrně složitého systému se tak může stát i to, že strana, která získala 40 procent hlasů, získá v parlamentu dvoutřetinovou většinu mandátů.

Poprvé v těchto volbách mohou volit takzvaní dvojací občané, čili příslušníci maďarských minorit z jiných zemí, kteří získali za zvýhodněných podmínek i maďarské občanství. Trvalý pobyt v Maďarsku tak už není nutností.

Maďarsko má jednokomorový parlament - Országgyűlés. Volby jsou nově jednokolové a konají se jednou za 4 roky, vždy na jaře. Volební systém je supersmíšený a spočívá v kombinaci několika volebních systémů: relativního a absolutního většinového, ale také systému celostátní a regionální kandidátky. Zdroj: Wikipedie

Novinkou je i zrušení moratoria na kampaň, která tak může pokračovat i dnes.

Povolené nejsou sice volební „gulášové párty“, ale je možné pro svoje přesvědčení agitovat i ve 150metrové vzdálenosti od volební místnosti. Nový zákon umožňuje i vozit skupiny voličů k volebním místnostem, což v minulosti vyvolávalo spory zejména v romských vesnicích.

Agitace na poslední chvíli

Možnost ještě dnes přesvědčovat voliče využili nejvyšší představitelé politických stran, podle kterých má mobilizace i na poslední chvíli smysl.

Premiér a předseda strany Fidész Viktor Orbán odcházel z volební místnosti v Budapešti a poskytoval rozhovory místním i celostátním médiím. Vyzýval obyvatele, aby se voleb zúčastnili.

Se stejným cílem projížděl jeden z lídrů levicového bloku expremiér Ferenc Gyurcsány ulicemi hlavního města ve starém trabantu.

Někteří lídři se snažili oslovit voliče pomocí automatických telefonátů. Pozorovatelská skupina Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě zatím nevyslovila k maďarským volbám žádné výhrady.

Gregor Martin Papucsek, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme