V Berouně se zřejmě od září otevře nová lesní školka, přijmout by mohla až 24 dětí

Sandra Černá s Pavlou Rambouskovou se rozhodly vyřešit nedostatek míst ve školkách v Berouně po svém - zakládají svou vlastní školku. Se svěřenými dětmi se v září 2014 setkají u studánky nad Berounem. Venku s nimi stráví nejen celý podzim, ale i zimu, jaro a pak léto. Pod střechu se schovají jen v nejnutnějších případech - přesně podle pravidel takzvaných lesních školek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lesní školka v Berlíně. Ani po několika hodinách venku nejsou děti unavené, naopak z nich energie přímo číší

Lesní školka v Berlíně. Ani po několika hodinách venku nejsou děti unavené, naopak z nich energie přímo číší | Foto: Tereza Valkounová

„Mám dvě dcery a chtěla jsem jim zprostředkovat pobyt v přírodě a to, aby se učily celostně,“ mluví Pavla Rambousková o tom, jak jí v Berouně scházela lesní školka.

Ta, která je na nedaleké Zdejcině, je prý málo lesní, protože má zázemí v domě. Pravá lesní školka se zázemím ve stanu nebo maringotce vznikne na palouku nad Berounem, popisuje Pavla zhruba deseti zájemcům, kteří přišli na první informativní schůzku k celému projektu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové lesní školce v Berouně natáčel redaktor Petr Kološ

Některé z návštěvníků informace o mongolském stanu zvaném jurta překvapí. Chtěli by vidět obrázek. Ten ale dámy nemají. Místo toho jurtu popisují.

Jistou výhodou jurty je, že podle stavebního zákona není třeba povolení. Nepotřebuje ho ani maringotka. Samotné zřízení lesní školky se oběma pedagogicky vzdělaným vysokoškolačkám nijak složité nezdá.

„Od září posouváme myšlenku, vzděláváme se, jezdily jsme po ostatních lesních školkách v okolí. Dále se snažíme o spolupráci s městem,“ prozrazuje Pavla Rambousková.

Společně s druhou autorkou projektu – Sandrou Černou – doufají, že se radnice rozhodne jejich projekt podpořit, a sice finanční spoluúčastí při nákupu jurty. Svou lesní školku ale v září otevřou, i když finanční podpora ze strany radnice nepřijde.

„Víme, že to otevřeme. Nevíme, jestli to otevřeme každý den, ale minimálně čtyři pět dětí budeme mít. Pokud se taková skupinka vytvoří, vytvoří se i skupina rodičů, kteří o to mají zájem. I kdyby to nebylo deset dětí, tak ji otevřeme. Myslím si, že se na 99 procent otevře,“ upřesňuje Sandra Černá.

Pokud se ukáže, že o program nabízený berounskou lesní školkou zájem je, jsou dámy připravené přibrat i druhou skupinku dětí – celkem by se tedy staraly až o 24 dětí.

Petr Kološ Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme