Krizový štáb nemocnic podpořil plán na kompenzaci zrušených poplatků

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček jednal se zástupci krizového štábu nemocnic o nedostatku peněz v resortu. Jde hlavně o vyrovnání výpadku, který vznikl nemocnicím po zrušení poplatků za pobyt. Zdravotnickým zařízením chybí celkem 2,1 miliardy korun. Němečkův návrh, který by tento týden měla projednat vláda, počítá s navýšením odvodů za státní pojištěnce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Operace uvolnění slzných kanálků a slzného vaku (zleva sálová sestra instrumentářka, primář ORL MUDr. Karel Pokorný, oftalmolog MUDr. Jiří Lochman)

Operace uvolnění slzných kanálků a slzného vaku (zleva sálová sestra instrumentářka, primář ORL MUDr. Karel Pokorný, oftalmolog MUDr. Jiří Lochman) | Foto: Jana Davidová-Kracíková

„Protože takto se dohodli koaliční partneři v rámci koaliční smlouvy. Dopředu věděli, kolik to bude stát, o jaké sumy půjde. A já jako resortní ministr se cítím zavázán tímto rozhodnutím celé koalice,“ vysvětlil Němeček.

Se zástupci krizového štábu se ministr shodl na tom, že situace v českém zdravotnictví je špatná a peníze chybí. Zdravotnická zařízení se bojí zejména toho, že nebudou moci poskytovat kvalitní péči.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledky jednání krizového štábu se zajímala i redaktorka Eva Rajlichová

„Začíná být nedostatek personálu, protože úhradová vyhláška dává jakési minimum, jenomže to je minimum, které prakticky nestačí zajistit dostatečnou péči, takže třeba na 30 pacientů slouží jedna sestra,“ vysvětluje Petr Fiala z krizového štábu nemocnic.

Zrušením stokorunového hospitalizačního poplatku přišly české nemocnice o více než dvě miliardy korun. Vláda už na konci března rozhodla, že nemocnicím výpadek nahradí. A to zvýšením plateb za státní pojištěnce, tedy děti, nezaměstnané nebo seniory, ze 780 korun na 845 korun.

To byl také záměr ministra zdravotnictví. Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO ale tvrdí, že stát by peníze na zdravotnictví navyšovat neměl. Financování v resortu je podle něj netransparentní.

Stokorunový poplatek za pobyt ve zdravotnickém zařízení neplatí pacienti od ledna, zrušil ho Ústavní soud. Například pražská Nemocnice Na Bulovce kvůli tomu přijde o 20 milionů korun, malá nemocnice v Kadani o 4,5 milionu. Nemocnice navíc tvrdí, že šetřit už nemají kde.

„Mám návrh, který byl minule přerušen, který v podstatě už jenom naplňoval usnesení vlády. A mě velmi překvapuje, že po týdnu někteří zpochybňují to, co před týdnem odhlasovali,“ uvedl Němeček.

Babiš se brání a dodává, že s Němečkovým návrhem žádný problém nemá: „Tady došlo k nějakému nedorozumění, protože skutečně všichni naši ministři hlasovali o tom, že dáme 2,1 miliardy navýšení státním pojištěncům v roce 2014. A zároveň jsme žádali, aby skutečně pan ministr Němeček ve zdravotnictví udělal nějaké zásadní změny.“

Oba ministři se sejdou v úterý s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Pokud by ale měla první část kompenzací – zhruba jedna miliarda korun – dorazit v červenci do českých nemocnic, musela by vláda Němečkův návrh schválit nejpozději příští týden.

Nemocnice: Nechceme nic navíc

Předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Solich věří, že plán ministra zdravotnictví nakonec bude schválen, přestože i k němu mají nemocnice výhrady. „Finanční prostředky, které byly ze zdravotnictví odvedeny, jsou přislíbeny až ve druhé polovině roku a my musíme faktury platit každý den, každý měsíc i v první polovině roku,“ upozorňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O finanční situaci ve zdravotnictví mluvil předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Solich

Podle něj nedostatek financí pociťují už i pacienti, nemocnice totiž například musí pořizovat levnější zdravotnický materiál.

„Určitě vždy je třeba zlepšovat, racionalizovat, zefektivňovat činnost, nicméně tady byly politickým rozhodnutím sníženy úhrady o dvě procenta v akutní péči a o osm procent v následné péči. Nemocnice se opravdu pohybují na hraně svého rozumného finančního hospodaření. Je potřeba peníze do zdravotnictví vrátit. Nechceme nic navíc, chceme jen to, aby byly kompenzovány výpadky, které způsobilo politické rozhodnutí,“ dodává Solich.

Eva Rajlichová, Veronika Sedláčková, krw, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme