Ministr financí se domluvil s NWR, že Důl Paskov bude fungovat do roku 2017

Důl Paskov se zatím zavírat nebude. Fungovat by měl do roku 2017. Se zástupci firmy NWR, která prostřednictvím společnosti OKD důl ovládá, se na tom domluvil ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO. Vláda poskytne peníze pouze na sociální programy horníků za 600 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Paskov

Důl Paskov | Foto: OKD, a. s.

„NWR nezavře důl ne dva roky, ale tři roky. To znamená, že důl by byl v provozu v letech 2015, 2016, 2017. A stát by podpořil jen sociální program horníků ve výši 600 milionů korun. Myslím, že za těchto podmínek o tom vláda určitě může jednat,“ říká Babiš.

„Podařilo se mi přesvědčit NWR, aby 500 milionů korun na sanaci dolu zaplatili ze svých peněz. Dohoda musí být specifikována, podléhá schválení Evropské komise. A měla by tam být klauzule, že pokud by se zvedly ceny černého uhlí, tak by to bylo zohledněno a důl by mohl fungovat dále," doplňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci kolem Dolu Paskov mluvili na Radiožurnálu ministr financí Andrej Babiš, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ředitel vnějších vztahů společnosti OKD Petr Jonák a vedoucí Katedry politologie FSS Masarykovy univerzity Stanislav Balík

Byl to právě Babiš, kdo ještě před několika dny odmítal, aby stát poskytoval peníze soukromé firmě. Ani nynější návrh podle něj nic takového neznamená. „Ty peníze nepůjdou privátní firmě. Půdou horníkům, ne do té firmy. To, co měl stát platit firmě na sanace, se zrušilo," upozorňuje.

Dosud se počítalo, že stát by měl vydat až 1,1 miliardy korun na sanaci dolu a důl by fungoval do roku 2016. Koalice se na původním návrhu neshodovala.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek označuje dnešní jednání Andreje Babiše jako nekolegiální. „Není to úplně příjemný pocit, ale na druhé straně jsem to čekal. Jestliže uděláte koalici dvou standardních politických stran a toho, čemu já říkám firmostrana, musíte samozřejmě počítat s různými překvapeními," tvrdí.

Záležet bude i na cenách uhlí

Andrej Babiš už také před časem hovořil o tom, že bude záležet i na vývoji cen uhlí. A že se třeba zvednou natolik, že důl bude i nadále životaschopný.

„Pan Babiš představil alternativu, se kterou my jako OKD umíme žít. Ona se zas tolik neliší od předchozí alternativy představené ministerstvem průmyslu. Ta znamenala, že NWR by neslo veškerá rizika dalších pádů cen uhlí, které mohou přijít. Ztráty dolu by se tak mohly dále prohloubit,“ hodnotí ředitel vnějších vztahů společnosti OKD Petr Jonák.

Alternativa ministra financí podle něj sice znamená prodloužení činnosti dolu a to, že stát nepokryje technický útlum, na druhou stranu ale její podmínkou je, že to bude při určité hladině cen uhlí.

Jednání vlády, Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

„Obě strany by si tak nechaly zadní vrátka. Pokud by ceny dál padaly, my bychom mohli důl zavřít dříve, pokud by naopak rostly, provozoval by se déle. Toto zatím bude předmětem dalších jednání,“ říká Jonák a dodává:

„Pro nás je nepříjemné, že jsme součástí politických tahanic v rámci koalice, ale jsme připraveni jednat, a pokud se podaří najít dohodu, která pro nás bude ekonomicky akceptovatelná, budeme za to rádi vzhledem k tomu, že to pomůže regionu.“

Andrej Babiš návrh zítra představí na jednání vlády. Schválit jej musí také Evropská komise. Protože se jedná o státní peníze poskytované soukromé firmě, musí posoudit, zda se nejedná o nedovolenou podporu.

Stát bude chtít od OKD písemné záruky

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD dohodu o prodloužení těžby na Dole Paskov vítá. Stát podle něj ale zároveň bude chtít po OKD záruky, že těžbu skutečně udrží.

„Vítám změnu názorů ministra financí v záležitosti intervence ve věcí propouštění v OKD. Po zkušenostech z minula, které máme a s managementem OKD zrovna pozitivní, budeme chtít, aby tady byly písemné záruky, že je garantováno prodloužení těžby na Dole Paskov, pokud se vláda bude angažovat,“ tvrdí Sobotka.

Horníci v Dole Paskov jsou v reakcích zatím opatrní. Na definitivní rozhodnutí už totiž čekají velmi dlouho. Přesto se shodují, že každý rok navíc je dobrý.

Rostislav Palička, odborový předák z Paskova, doufá, že kromě oddálení útlumu šachet se podaří zajistit takové sociální programy pro propuštěné, aby to nespustilo lavinu dalších potíží na Ostravsku. V Dole Paskov pracuje nyní 1900 lidí.

ČTK, Martin Knitl, Veronika Sedláčková, Martin Karlík, Kateřina Prachařová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme