Ani po dvou měsících není jasné, jestli malé slůně v ostravské zoo přežije

Boj o záchranu slůněte v ostravské zoologické zahradě trvá už dva měsíce. Ošetřovatelé mládě krmí každé dvě hodiny a malá sloní samička vypije denně v průměru 10 litrů mléčné náhražky. V pavilonu, který je stále pod nepřetržitým dohledem, se před zraky návštěvníků odehrává pokus o nemožné. Ještě nikde se nepodařilo bez mateřského mléka odchovat mládě až do dospělosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ostravské slůně se stále nenapilo mateřského mléka. Ošetřovatelé ho krmí náhražkou

Ostravské slůně se stále nenapilo mateřského mléka. Ošetřovatelé ho krmí náhražkou | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

„Mícháme tady otruby, s vitamíny, minerály. Zelenina, ovoce…“ Bylo to něco úplně jiného, když se před třemi lety chystaly pamlsky pro čerstvě narozenou sloní slečnu Rashmi. Nadšení ošetřovatelé vymýšleli recepty na speciální dort i pro její matku Johti.

Teď je ale všechno jinak a kolem slonince je spíše ticho. Dvouměsíční slůně jméno nemá a návštěvníci v zoologické zahradě zdálky sledují práci ošetřovatelů.

Navenek všechno vypadá až idylicky. Když ale slůně odmítá sát mateřské mléko od matky, nedá se vlastně potvrdit vůbec nic.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální stav ostravského slůněte se zajímal reportér Martin Knitl

„Neumíme říct, jaký je její aktuální zdravotní stav. Nicméně vypadá vitální,“ říká mluvčí zoo Šárka Kalousková a dodává:

„Od minulého týdne se pouštějí všechny sloní samice do venkovního výběhu. Spojení proběhlo bez problémů, tvoří správné sloní stádo, malou samičku respektují, není žádný problém.“

Naděje, že právě ostravská zahrada bude první, která slůně zachrání i bez mateřského mléka, pořád existuje, jenže kritické období je hodně dlouhé.

Sloninec ale čekají i veselé události, třeba během nadcházející soboty. Ještě nedávno drobeček, teď už tunu a půl těžká sloní slečna Rashmi, bude mít třetí narozeniny.

„Bude symbolická sloní oslava, nic velkého. Jen do programu zařadíme mimořádné komentované krmení slonů právě Johti a Rashmi, které dostanou narozeninový dort,“ uzavírá Šárka Kalousková.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme