Chemická výroba zmrzliny i světelné graffiti. Zámek v Pardubicích láká děti na noc plnou vědy

Brány pardubického zámku dnes zůstanou otevřené až do noci. Komnaty i nádvoří ovládne Noc mladých výzkumníků. V improvizovaných laboratořích budou moci lidé zažít nejrůznější experimenty, hlavolamy a ukázky. Budou také moci pozorovat noční oblohu nebo si vyzkoušejí, jak fungují ochranné prvky bankovek. Večer na zámku zpestří přednášky i četba naučných knih pro děti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Loňský ročník Noci mladých výzkumníků na zámku v Pardubicích

Loňský ročník Noci mladých výzkumníků na zámku v Pardubicích | Foto: Univerzita Pardubice

Přestože se akce konala i vloni, návštěvníci nebudou podle pořadatelů litovat ani opakované návštěvy.

„Budeme nabízet nové pokusy. Chemici budou mít nachystáno něco jiného než vloni,“ říká Iva Svobodová z pardubické univerzity. K vidění a ochutnání bude třeba chemicky vyrobená zmrzlina.

Dopravní fakulta si pro malé návštěvníky přiveze kovářskou výheň. „Oni jsou v té tmě jako čerti,“ dodává Svobodová.

Akce se koná v rámci projektu Brána vědě/ní otevřená popularizujícího vědu kolem nás, který realizuje Univerzita Pardubice s pomocí evropského sociálního fondu.

Bude možné zhlédnout dvě divadelní představení studentů Fakulty filozofické. Kromě chemie jsou připravené i zajímavosti ze světa fyziky, restaurování památek, matematiky, robotiky či záchranářství.

Východočeské muzeum v Pardubicích nabízí návštěvu zámecké kaple. Hvězdárna barona Artura Krause, DDM Pardubice a Astronomická společnost Pardubice návštěvníkům umožní sledování hvězdné oblohy nad Pardubicemi dalekohledem.

Noc mladých výzkumníků na zámku v Pardubicích začíná dnes v 16 hodin a potrvá do půlnoci.

Loňský ročník Noci mladých výzkumníků na zámku v Pardubicích | Foto: Univerzita Pardubice

Noc mladých výzkumníků Pardubice | Foto: Univerzita Pardubice

Ondřej Wolf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme