Nejrychlejší kolo světa, e-ROCKIT, láká hlavně svobodomyslné

V Německu vyrábějí kola, na kterých se dá jezdit až osmdesátikilometrovou rychlostí. E-ROCKIT je nejrychlejším kolem na světě. Má i pár nevýhod, třeba velkou hmotnost, ale kdo má rád svištění větru kolem hlavy, je to pro něho ten správný stroj.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rychlost je překvapivá

Rychlost je překvapivá | Foto: Klára Stejskalová

V továrně v berlínském Marzahnu je rušno. Rakouský vynálezce Stefan Gulas si tu plní svůj sen:

„Na semaforech předjet auto. Teď ještě nejsme rychlejší než každé auto, ale většinu už můžeme předjet."

Před rokem tam začal montovat s deseti zaměstnanci svá první kola. I když na první pohled by člověk tento stroj zařadil spíš do kategorie motorek.

„To je na e-ROCKIT výjimečné. Je to z kategorie e-biků, ale rychlostí je to motorka. Rozdíl je 80 km za hodinu. A výkon 8 tisíc wattů. Není to tak jednoduché, je to zcela nový koncept," Stefan Gulas ukazuje, jak kolo funguje.

Přehrát

00:00 / 00:00

V továrně v berlínském Marzahnu natáčela s rakouským vynálezcem Stefanem Gulasem zpravodajka Klára Stejskalová

Do pohybu se dává stejně jako to klasické, šlápnutím do pedálu. Ovšem díky speciální elektronice se síla přenáší do elektromotoru a ten znásobí lidskou sílu. Motor o výkonu 12 koňských sil je dokonce silnější, než jaký mají některé motorky.

A právě být lepší, rychlejší než motorky nebo kola je to, co žene vynálezce Gulase dopředu.

„Lidé to mají v sobě, chtějí se svým autem, nebo televizí předvést. A nejen muži. I ženy se chtějí ukázat, úspěch Porsche Caynne je klasickým příkladem. Nebo Harley Davidson, který ohromuje svým zvukem. Ale to nefunguje u elektromobilů, u těch tento moment schází, a to sráží mužnost.“

Stefan Gulas a jeho e-ROCKIT | Foto: Klára Stejskalová

„V tomto ohledu je e-ROCKIT krok správným směrem - tím, že je rychlejší - předjede rychlá auta," je přesvědčený Stefan Gulas, který neskrývá nadšení, když vypráví, jak předjel mercedes.

„Jako žena říkáte, že je to trochu dětinská idea - předjet auto na semaforu. Ovšem 80, 90 procent mužů se směje a říkají, to chci taky."

S konzervativními cyklisty se počítat moc nedá

Váží 120 kilo. Na cyklostezky s ním člověk nemůže a k jeho řízení potřebuje řidičák. Na druhou stranu, jízda na takovém kole je skutečně zábavná, pokud vás to šílené zrychlení nevyděsí.

„Zákazníky jsou především lidé svobodného povolání, kteří mají odvahu se s takovým strojem ukázat. Konzervativní lidé si to nekoupí."

První kolo prodal Stefan Gulas známému rakouskému kabaretnímu umělci: „Už jsme prodali 38 strojů. Letos máme objednávky na dalších sto a příští rok chceme vyrobit další tři stovky."

Gulas se snaží pro e-ROCKIT sehnat nějakého většího investora. Naděje vkládá do Číňanů.

Kdo si chce dopřát ten zvláštní zážitek a cítit se na kole jako superman, ovšem musí zatím sáhnout hodně hluboko do kapsy. Pořízení nejrychlejšího kola na světě vyjde až na čtyři sta tisíc korun.

e-ROCKIT vypadá spíše jako motorka | Foto: Klára Stejskalová

Milan Kopp, Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme