Nedožité sedmdesátiny Karla Kryla připomene koncert v pražské Lucerně

Písničkář Karel Kryl by se tento týden v sobotu 12. dubna dožil 70 let. Toto výročí si Radiožurnál dnes večer připomene koncertem ve velkém sále Lucerny. Začne ve 20 hodin, kdy zazní Krylovy písně v podání zpěváků a zpěvaček, kteří se hlásí k odkazu tohoto písničkáře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Kryl

Karel Kryl | Foto: Osobní archiv Jana Vodňanského

Hudební dramaturg Radiožurnálu Petr Král je v jednom kole a řeší dotazy, problémy a detaily.

„Zatím jsme vyřešili všechny. Kolik jich ještě přijde, nevím. Vždy se něco vyskytne, ale je potřeba to umět řešit,“ odpovídá s úsměvem.

Za klavírního doprovodu Petra Maláska se připravuje i zpěvačka Markéta Irglová, která zná písně Karla Kryla už z dob svého dětství:

„Můj tatínek je velký fanda, vždy byl. A váží si ho hudebně. A představil mi jeho hudbu. Mí rodiče se s ním dokonce setkali jednou v Německu, takže si pamatuji vyprávění o něm a poslouchání jeho písniček, když jsem byla malá.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Přípravy na koncert přiblížil hudební dramaturg Radiožurnálu Petr Král

Kromě Markéty Irglové zazpívají Krylovy písničky také Tomáš Klus, Aneta Langerová, Michal Hrůza, Xindl X, Divokej Bill nebo Projekt Salome.

„Snažili jsme se najít interprety, kteří se v minulosti ke Karlu Krylovi hlásili, a zároveň jsou natolik hudebně osobití a potentní, aby to jeho dílo dokázali nějak uchopit a poslat dál tak, aby obsah zůstal, ale forma byla jiná,“ vysvětluje Petr Král.

Všichni se museli domluvit, kdo co zazpívá. A někdy to byla trošku přetahovaná, říká Markéta Irglová, která vystoupí s písněmi Jeřabiny, Plaváček a Děkuji:

Radiožurnál chystá koncert k uctění Karla Kryla, v dubnu by oslavil sedmdesátku

Číst článek

„O některé písničky byl větší zájem, asi o ty známější. Děkuji je jedna z mých oblíbených. Jeřabiny jsem si vybrala a bylo mi řečeno: v pořádku, zatím nejsou zadané. Takže jsem měla radost.“

Osobnost Karla Kryla české společnosti schází

Podle Petra Maláska dnes v české společnosti Karel Kryl, nebo někdo jeho stylu, chybí:

„Někdo, kdo by sjednotil lidi, oslovili je a vyburcoval. Ve chvíli, kdy je vyburcovat potřeba. Myslím si, že teď je spousta věcí, kdy by bylo potřeba vyburcovat – a nikdo to nedělá. A lidé zatím také nic nedělají. Takže jen doufám, že se nějací brzy objeví.“

Lístky byly vyprodané během pár dní. Ti, kteří se na koncert nedostanou, si ho ale mohou poslechnout ze záznamu.

„Bude to 15., to znamená přesně týden po koncertu, a to ve 20 hodin. A 23. by se měl takřka celý záznam koncertu odvysílat i v nočním vysílání regionálních okruhů Českého rozhlasu,“ dodává hudební dramaturg Petr Král. Záznam vyjde na podzim i na CD.

Karel Kryl 70 | Foto: Český rozhlas

Marcela Hálová, mkp, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme