Autoři nejlepších knih loňského roku převezmou ceny Magnesia Litera

Nejlepší knihy loňského roku dostanou dnes večer prestižní cenu Magnesia Litera. Letos se o cenu ucházelo nejvíc knih za třináctiletou historii soutěže, přihlásilo se 349 titulů. Do finálové nominace jich odborná porota 24. O cenu se budou ucházet třeba zápisky českého lékaře z oblastí postižených humanitární katastrofou, atlas lidské hlavy jako hrací pole nebo třeba erotické povídky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magnesia Litera

Magnesia Litera | Foto: Magnesia Litera

Zájem svědčí o tom, že Magnesia Litera úspěšně plní svůj cíl – upozorňovat na kvalitní českou, ale i překladovou literaturu. Pořádající sdružení Litera by si přálo, aby ocenění fungovalo jako potvrzení kvality, a to nejen knihy ve smyslu textu, ale také zpracování. A zdá se, že čtenáři to tak přijali.

Každoročně ocenění Magnesia Litera svému nositeli zvýší prodeje. Třeba u loňského vítěze v hlavní kategorii – knihy Rybí krev od Jiřího Hájíčka – došlo podle Pavla Mandyse ze sdružení Litera k dvojnásobnému zvýšení prodejů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Některé nominované knihy Magnesie Litery přiblížila redaktorka Zuzana Vlčková

„Toho se do vyhlášení nominací prodalo kolem šesti tisíc výtisků, po nominacích se to samé prodalo znovu, to znamená, že jsme zdvojnásobili ten celkový prodaný náklad a dotáhli ho na hranici, která je považovaná za hranici českého bestselleru,“ řek Mandys.

Podle něj jsou letos všechny kategorie velice silně obsazeny. Nominace mají v každé kategorii po třech vybraných knihách, a u té nejsledovanější za prózu je to dokonce šest titulů.

Některé nominace se kryjí s už oceněnými knihami. V jiných literárních anketách už bodoval Jiří Padevět s historickým bedekrem Průvodce protektorátní Prahou a umístil se třeba i Emil Hakl a jeho kniha Skutečná událost, která zachycuje celospolečenskou frustraci.

Už sama užší nominace je vlastně oceněním. Takový úspěch si připsal i zástupce Českého rozhlasu, Jonáš Zbořil z Radia Wave

Porota ho nominovala na cenu Dilia Litera pro objev roku za jeho prvotinu, básnickou sbírku Podolí. Podle zdůvodnění poroty je to literárně vyzrálá práce. Pětadvacetiletý autor a také hudebník se v ní vlastně „vypsal“ ze smrti své matky. Kniha je otevřená, a přitom přirozená, bolestná, ale i krásná.

Zuzana Vlčková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme