Dohoda o Dole Paskov není hotová, NWR žádá záruky pro případný pokles cen uhlí

Po ministru financí Andreji Babišovi (ANO) se s vedením společnosti NWR, která vlastní Důl Paskov, dnes potkal také ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Po jednání uvedl, že dohodu o dalším osudu dolu, kterou včera oznámil ministr financí Andrej Babiš, je potřeba dopracovat. NWR je připravená prodloužit těžbu do roku 2017, požaduje ale záruky pro případ, že klesne cena uhlí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Mládek na tiskové konferenci ČSSD

Jan Mládek na tiskové konferenci ČSSD | Foto: Filip Jandourek

Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO včera oznámil, že se domluvil se zástupci firmy NWR, že těžba na Dole Paskov bude pokračovat do konce roku 2017. Vláda podle Babiše poskytne peníze na sociální programy horníků za 600 milionů korun a NWR zaplatí 500 milionů korun na sanaci dolu.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek ale dnes po jednání s předsedou představenstva firmy NWR Garethem Pennym uvedl, že dohoda ještě není definitivní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD mluvil v Polední publicistice Radiožurnálu o dalším osudu Dolu Paskov. Hostem byl i komentátor ČRo Petr Hartman.

„Ministr financí včera oznámil, že všechno je vyřešeno. Bohužel musím říct, že vyřešeno to není. Byla sice načrtnuta nějaká dohoda, ale není dotažená do konce. Firma NWR chce mít jistotu, že když ceny uhlí poklesnou, bude to zohledněno v té asistenci,“ naznačil Mládek.

Dodal, že při poklesu ceny uhlí, kterou nelze vyloučit, by tak měla dát Česká republika firmě NWR víc peněz, jinak se doba těžby zkrátí. Jednání podle Mládka budou pokračovat.

„Protože představa NWR je taková, že když dále klesne cena uhlí, tak buď se zkrátí období, po které budou zaměstnávat horníky, nebo se zvýší kompenzace. A to je právě to, co zatím není vyřešeno. O tom bude jednat pracovní skupina již tento týden,“ vysvětlil ministr.

Upřesnil také, že domluvená kompenzace je vyšší, než uváděl Babiš, a to 650 milionů korun.

Šéf představenstva NWR Gareth Penny uvedl, že jednání s českou vládou jednoznačně vítá stejně jako všechny návrhy, které vláda společnosti už předložila. Je prý ochoten přistoupit i na to, že pokud by ceny uhlí naopak stouply, bylo by vyrovnání nižší. Podle něj je potřeba doladit podrobnosti.

V Dole Paskov pracuje 2500 lidí. Podle ministra Mládka je proto nutné dohodu uzavřít, co nejdříve. Chce to stihnout do konce dubna. S tím souhlasí i Penny. Podle Mládka proběhnou klíčová jednání ještě tento týden. V pátek chce jednat s ministrem financí Andrejem Babišem.

Petra Hosenseidlová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme