Povstalci údajně drží v centrále ukrajinské tajné služby v Luhansku 60 lidí jako rukojmí

Proruští povstalci ve východoukrajinském Luhansku údajně zaminovali okupovanou centrálu tajné služby SBU a drží přibližně 60 lidí jako rukojmí. Ukrajinská zásahová jednotka s ozbrojenci v zaminované budově vyjednává. Radikálové mají údajně desítky střelných zbraní a výbušniny, sami to ale popírají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obležené sídlo ukrajinské tajné služby v Luhansku

Obležené sídlo ukrajinské tajné služby v Luhansku | Zdroj: Reuters

V půlmilionovém Luhansku se separatisté zmocnili zbraní v místní úřadovně SBU v noci na pondělí. Okolo budovy vyrostly barikády, které povstalci utěsnili pytli s pískem a pneumatikami. Uvnitř obsazené budovy je podle listu Ukrajinska pravda kolem 200 lidí, mezi nimi podle agentury Unian asi patnáct ruských ozbrojenců.

Zpravodajům přítomným na místě příslušníci okupačního komanda řekli, že žádná rukojmí nedrží a miny nikde nekladou. "Nemáme nic takového zapotřebí, svých cílů dosáhneme jinak," řekl jeden z povstalců agentuře AP.

Obránci okupovaného objektu očekávají policejní útok dnes večer. Jako živý štít stojí před budovou řetěz luhanských žen s ikonami v rukou.

Policie povstalcům slíbila beztrestnost, když se vzdají

K barikádám přivážejí nákladní auta písek, který dobrovolníci plní do pytlů. V přilehlých ulicích se rozléhají výzvy z tlampačů, aby se "luhanští muži neschovávali za zády statečných žen". Obrázek doplňuje spěšně vybudovaná polní kuchyně.

Ukrajina. Proruští demonstranti v Luhansku | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Policie údajně povstalcům slibuje beztrestnost, pokud objekt opustí. Vůdce rebelů prý policistům vzkázal, že trvá na závazku amnestie a referenda.

Vůdci vzbouřenců oznámili, že chystají svolání vlastního parlamentu "Luhanské republiky", který v oblasti převezme veškerou moc. Uvnitř budovy je podle listu Ukrajinska pravda kolem 200 lidí, mezi nimi podle agentury Unian asi patnáct ruských ozbrojenců.

Ukrajinská policie v Charkově pozatýkala asi 70 proruských separatistů

Číst článek

Podle ukrajinského ministra vnitra Arsena Avakova je za nepokoji v Charkově, kde dnes speciální jednotky zatkly desítky povstalců, Rusko.

„Tři dny trvající výtržnosti v Charkově organizovala a platila skupina kolem Putina a Janukovyče. Máme pro to důkazy a časem k tomu budeme moct sdělit detaily,“ řekl Avakov.

Podle ministra velká část ukrajinských policistů z Charkova nesloužila vlasti, ale celý proces sabotovala. Více než 30 procent jich proto bude muset opustit službu.

Ukrajina, Charkov. Člen speciálních policejních jednotek střeží vládní budovu | Foto: ČTK/AP, Olga Ivashchenko | Zdroj: ČTK

„Rád bych ale zároveň zdůraznil, že v neděli i pondělí se mnozí další policisté včetně příslušníků Berkutu zapojili do protiteroristické operace a projevili se jako skuteční patrioti,“ dodal ukrajinský ministr vnitra.

Nepokoje pokračují i v Doněcku

Napjatá je i situace v Doněcku, kde je zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

Před budovou tamní oblastní správy je dnem i nocí několik tisíc lidí. Kolem vyrostly barikády z pneumatik. Budovu za ostnatým drátem hlídají příslušníci místní proruské domobrany.

Na náměstí v Doněcku dnes demonstranti začali sestavovat "dočasnou lidovou vládu", která má řídit již dříve vyhlášenou Doněckou lidovou republiku.

Také v Doněcku byla odpoledne obsazená budova ukrajinské tajné služby. Policisté ale odtud aktivisty bez incidentů vytlačili a areál se vrátil do rukou krajských úřadů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Doněcku hovořil zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

Z podněcování separatistických nepokojů na východě Ukrajiny už Rusko obvinil šéf americké diplomacie John Kerry. Podle něj jsou za tím ruští agenti.

Přesvědčený je o tom i ukrajinský ministr vnitra Arsen Avkov. Před další případnou intervencí už Moskva varovalo také NATO. Podle jejího šéfa by šlo o historickou chybu s vážnými důsledky.

Ukrajinský parlament podle agentury Unian dnes zpřísnil tresty za protistátní zločiny. Za pokus o narušení územní celistvosti má hrozit od tří po 15 let vězení či doživotí, za vlastizradu od 12 po 15 let.

Muž v Oděse sleduje grafitti proti obsazení Krymu ruskou federací | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Doněcká oblast. Grafický profil: ilustrační mapka se základními údaji | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Martin Dorazín, ČTK, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme