Práce v Německu je pro Jihočechy zajímavá. Jazykové znalosti jim ale často chybí

Českobudějovická burza práce dnes zacílila na studenty. Ve vestibulu menzy Jihočeské univerzity nabízely volná místa na nejrůznějších pracovních pozicích především finanční domy a pojišťovny. Náboru se ale pravidelně věnuje i jedna velká strojírenská firma nebo skupina programátorů. Zájem byl i o pracovní příležitosti v Německu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům pro seniory (ilustrační foto)

Dům pro seniory (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Jsem ze Znojma a sem jsem se přišel zeptat, jak nejlépe najít práci v německy mluvících zemích. Tato agentura nabízí konkrétně práci v Německu,“ říká student Jihočeské univerzity Martin Smolík.

V Německu by chtěl pracovat jako zdravotnický záchranář. „Mám vystudovaného zdravotnického záchranáře a teď pokračuji v magisterském oboru ochrana obyvatelstva,“ vysvětluje.

Pro práci v Německu na jakékoli pozici je nutná znalost němčiny. Ve zdravotnictví jsou nároky na jazykovou vybavenost vyšší než v jiných profesích.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možnostech práce v Německu informoval reportér Martin Pokorný

„Pokud je vysoká, jazykové znalosti zájemců tomu mnohdy moc neodpovídají. Zhruba 30 až 40 procent uchazečů má reálnou šanci, že místo získají. Zbytek v současné době nemá jazykové znalosti na takové úrovni, aby vyhovovaly,“ hodnotí Miroslav Sláma z pracovní agentury, která práci v Německu zprostředkovává.

Zatímco v dělnických profesích stačí, když se zájemce o práci německy domluví, v sociální a zdravotnické oblasti vyžaduje německý pracovní trh znalost němčiny na úrovni B2. Martin Smolík se toho nebojí.

„Člověk by se měl umět vyjádřit v každodenní situaci, vést rozhovor na jakékoli téma, samozřejmě se umět vyjádřit písemně, v prostředcích, jako je televize nebo telefon, v běžné mluvě,“ konstatuje.

Německý pracovní trh nabízí volná místa v péči o seniory. Hledané jsou ale i kvalifikované výrobní profese.

„Nabízíme práci především ve výrobních oborech – kovoobrábění, dřevozpracující průmysl, zpracování plastů, popřípadě potravinářská výroba,“ informuje Miroslav Sláma.

Zájem Čechů se soustředí především na německé příhraničí. Šance na získání práce však rostou ve chvíli, kdy je člověk ochoten se do Německa přestěhovat.

Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme