Německý obchodník s uměním Cornelius Gurlitt získá zpět své obrazy

Německý obchodník s uměním Cornelius Gurlitt získá zpět rozsáhlou sbírku obrazů. Rozhodlo o tom státní zastupitelství v Augšpurku. Objev uměleckých děl v Gurlittově bytě vyvolal před půl rokem mezinárodní rozruch. Předpokládá se, že některé z obrazů včetně Picassa, Moneta, Renoira a Chagalla pocházejí z majetku Židů, který zabavili nacisté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sběratel umění Cornelus Gurlitt dostane zpět své obrazy

Sběratel umění Cornelus Gurlitt dostane zpět své obrazy | Zdroj: Reuters

Gurlittův právní zástupce rozhodnutí státního zastupitelství přivítal. Gurlitt uzavřel s vládou dohodu, že přibližně 500 obrazů a grafik, u kterých je podezření, že jde o majetek ukořistěný nacisty, nechá dobrovolně přezkoumat odbornou komisí a případně je vydá zákonitým dědicům.

Německo i pod mezinárodním tlakem mezitím vytvořilo centrum ztraceného uměleckého majetku a vláda vyčlenila na pátrání po něm téměř 3 miliony eur.

„Je to důležité signál směrem do zahraničí, že německá vláda chce i 70 let po válce tuto temnou kapitolu svých dějin prozkoumat, " říká ministryně kultury Monika Grüttersová. Podle expertů se v německých muzeích nacházejí tisíce takovýchto uměleckých děl.

Více než dvanáct set vzácných uměleckých děl našli policisté téměř před půl rokem v mnichovském bytě 81letého Cornelia Gurlitta.

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme