Královéhradecký soud řeší kauzu bývalého vězeňského vychovatele Vondrušky

Krajský soud v Hradci Králové dnes rozhodne o odvolání státního zástupce vůči zprošťujícímu rozsudku nad exposlancem a současným libereckým krajským zastupitelem za KSČM Josefem Vondruškou. Podle obžaloby trestal v osmdesátých letech v minkovické věznici jako vězeňský vychovatel bitím bývalého politického vězně Jiřího Wolfa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exposlanec KSČM Josef Vondruška u Okresního soudu v Liberci, kde pokračovalo projednávání jeho případu. Podle obžaloby na začátku 80. let, kdy působil ve věznici v Minkovicích u Liberce, bil jako dozorce politického vězně Jiřího Wolfa

Exposlanec KSČM Josef Vondruška u Okresního soudu v Liberci, kde pokračovalo projednávání jeho případu. Podle obžaloby na začátku 80. let, kdy působil ve věznici v Minkovicích u Liberce, bil jako dozorce politického vězně Jiřího Wolfa | Zdroj: ČTK

Okresní soud v Liberci už dvakrát Josefa Vondrušku zprostil obžaloby ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, kdy mu hrozilo až 10 let vězení. Podle soudce vypovídal Jiří Wolf jinak v přípravném řízení a jinak u soudu.

„Musíme respektovat dobu uplynuvší od těch skutků. Já mám za to, že skutků, které jsou předmětem obžaloby, se obžalovaný pan Vondruška vůči poškozenému Wolfovi dopustil,“ říká státní zástupce Miroslav Mareš.

Přehrát

00:00 / 00:00

O soudním jednání informuje redaktorka Ivana Bernáthová

Marešovo odvolání dnes projedná Krajský soud v Hradci Králové. V jiném kraji proto, že v kauze figuroval jako svědek soudce libereckého soudu, který před více než 30 lety dohlížel na zákonnost v minkovické věznici.

Tato káznice patřila v bývalém Československu podle bývalých vězňů, kteří před soudem vypovídali, k nejtvrdším. Jiří Wolf tvrdí, že ho tehdejší vězeňský vychovatel Vondruška několikrát zmlátil obuškem.

Josef Vondruška podle obžaloby na začátku 80. let, kdy působil ve věznici v Minkovicích u Liberce jako vychovatel, týral politického vězně Jiřího Wolfa. Za zneužití pravomoci veřejného činitele Vondruškovi hrozilo 10 let vězení, státní zástupce požadoval podmíněný trest. Soud v Liberci ale Vondrušku obžaloby už podruhé zprostil.

„Všechno se odehrávalo bez svědků, vypovídali vězni, kteří ale říkali, že na mně byly vidět známky bití, modřiny a tak dále, ale že to neviděli,“ popisuje.

Josef Vondruška označil celý soudní proces za politický. Trvá na tom, že jako vychovatel neměl klíče od samovazeb ani obušek.

„Zákon nebo další předpisy přesně vymezovaly, kdy je oprávněn příslušník použít prostředky, v jaké intenzitě a rozsahu, a nemohla tam být žádná libovůle,“ tvrdí.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme