V Plzni-Slovanech vznikl památník obětem válečného bombardování v dubnu 1945

Přes 80 obětí náletu na plzeňské Slovany z 18. dubna 1945 připomíná nový památník. Stojí na rohu Olšové, Kaštanové a Květné ulice. Vznik pietního místa inicioval Český svaz bojovníků za svobodu s finanční pomocí radnice druhého městského obvodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Památník obětem bombardování během 2. světového války v Plzni-Slovanech

Památník obětem bombardování během 2. světového války v Plzni-Slovanech | Zdroj: ČTK

Stanislav Bukovský ze svazu popsal, jak vznikal seznam jmen obětí uvedených na památníku.

„Podařilo se je sehnat ve spolupráci s archivem města Plzně, kde nám zapůjčili seznam zpopelněných z té doby, kde byly uvedeny osoby zpopelněné po všech náletech – 17., 18. a 25 dubna. A bylo tam datum úmrtí, kterým bylo možné identifikovat oběti z toho dne,“ vysvětlil.

Bomby 18. dubna 1945 zabily nebo zranily zhruba sto lidí a zničily padesát domů. Místostarosta Jan Fluxa z TOP 09 je rád, že se po dvou letech příprav podařilo pietní místo vybudovat.

„Je to důstojná vzpomínka na oběti druhé světové války. Na naše slovanské spoluobčany, kteří tady tenkrát položili svůj život,“ řekl a dodal:

„Myslím, že je na ně potřeba pohlížet jako na regulérní oběti války, které položily svůj život jako mnozí jiní, ať už v koncentračních táborech, na frontě nebo někde jinde. Položili život za naši svobodu.“

Příprava pietního místa trvala dva roky. Památník za zhruba 50 tisíc korun finančně podpořila radnice druhého městského obvodu Slovany.

Lukáš Milota Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme