Firma, která chce v Havířově postavit byty pro seniory, má problémy s podmínkami města

Výstavba Centra bydlení pro seniory v havířovském Šumbarku se komplikuje. Soukromý investor tvrdí, že má problém se získáním bankovního úvěru kvůli nastavené pojistce, kterou chce radnice chránit své pozemky. Společnost požádala radnici o úpravu, zatím ale neuspěla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senior (ilustrační foto)

Senior (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Havířov postupně stárne a kapacita domovů pro seniory už nestačí. Město zatím o výstavbě dalších neuvažuje, pomoci má soukromý investor. S radnicí už se sice dohodl na odkoupení pozemků, jedna z podmínek mu teď ale komplikuje jednání s bankou.

Radnice chce mít jistotu, že domov pro seniory v lokalitě skutečně vyroste. Pozemky na nového majitele proto převede, teprve až bude zařízení hotové. Pokud navíc stavba neskončí do tří let, hrozí investorovi tvrdé sankce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval reportér Stanislav Janalík

„Přitvrdili podmínky v tom, že budeme nuceni za okolností, že město využije toto ustanovení, zlikvidovat to, co do té doby na pozemku postavíme, pozemek se vrátí městu a zároveň zaplatíme asi desetinásobek jeho hodnoty, tedy tři milióny korun,“ vypočítává jednatel společnosti Lubomír Vais.

Havířovská radnice ale další jednání nevylučuje. Chce počkat na stanovisko banky, a pokud investor úvěr skutečně nedostane, podmínky se prý můžou upravit.

„Předjímáme, nevíme, jaké podmínky stanoví banka pro udělení úvěru společnosti. Čili až by tento problém nastal, pak se k němu můžeme vrátit. Dá se to určitě změnit s tím, že my ale chceme mít také jistoty, že domov seniorů bude postaven a bude sloužit účelu, pro který jsme pozemek prodali,“ vysvětluje komunistický náměstek primátora Eduard Heczko.

Nové Centrum bydlení pro seniory má mít až 150 lůžek. Investor ovšem počítá s nájemným, které se může vyšplhat až na 12 tisíc korun. To si mnozí havířovští senioři dovolit nemohou.

Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme