Jihlava bojuje s potkany. Po teplé zimě je jich nejvíc za poslední roky

V Jihlavě se kvůli teplé zimě přemnožili potkani. V některých lokalitách je počet až o polovinu větší než v předchozích letech. Na každého Jihlavana teď připadá více než jeden potkan.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Deratizátoři v Jihlavě kladou v těchto dnech do kanálů tisíce otrávených granulí

Deratizátoři v Jihlavě kladou v těchto dnech do kanálů tisíce otrávených granulí | Foto: Olga Štrejbarová

Podle vedoucího deratizátorů Františka Skřivánka je v terénu osm pracovních skupin, které v podzemí položí ve třech etapách tisíce otrávených granulí.

„Nor a děr, kde se hlodavci ukrývají, je po této zimě, která v podstatě zimou ani nebyla, daleko víc než v ostatních letech,“ potvrzuje Skřivánek.

Se snižováním stavu potkanů přitom mohou pomoci i sami obyvatelé krajského města. Nesplachovat jídlo do záchodu a uklízet kolem popelnic je vedle kladení jedu zásadní krokem, upozorňují odborníci.

„Hlodavci žijí v podzemí a jejich stravou jsou zbytky jídel ve splašcích. Z toho důvodu se apeluje na to, aby se jídlo nesplachovalo do záchodu a likvidovalo se jiným způsobem,“ doplnil František Skřivánek.

Zelenooký geneticky upravený potkan | Foto: ing. Martin Těhník, Česká inspekce životního prostředí

Olga Štrejbarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme