Rektoři dvou uměleckých vysokých škol podpořili jmenování Jiřího Fajta ředitelem NG

Rektoři Akademie výtvarných umění a Vysoké školy uměleckoprůmyslové vyjádřili v dopise ministru kultury podporu jmenovanému šéfovi Národní galerie Jiřímu Fajtovi. Ministrovi Danielu Hermanovi psali Jindřich Smetana z Vysoké školy uměleckoprůmyslové a Tomáš Vaněk z Akademie výtvarných umění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prof. Jiří Fajt na výstavě Europa Jagellonica

Prof. Jiří Fajt na výstavě Europa Jagellonica | Foto: Adriana Krobová

Představitelé obou akademických a vzdělávacích pracovišť považují rozhodnutí o angažmá Jiřího Fajta v Národní galerii za správné. Vysvětluje Jindřich Smetana:

„Galerie není v dobrém stavu. A to, co se objevuje jako velké intervence na pana ministra, si myslím, že nezhodnocuje situaci správně. Převážně je to ze strany lidí, kteří už měli v minulosti možnost předvést, jak by to dělali. A ten stav známe."

Jiří Fajt byl jmenován ředitelem Národní galerie loni v létě tehdejší ministryní kultury v demisi Alenou Hanákovou. Post ale nepřevzal, následující ministr přechodné vlády Jiří Balvín Fajtův nástup odkládal. Současný šéf resortu Daniel Herman jmenování letos v únoru potvrdil a jedná o podmínkách, za kterých by Fajt funkci převzal. Mělo by se tak stát letos v létě.

„Je nutné teď dát prostor panu Jiřímu Fajtovi. Znám z jeho výkladu jeho kocepci. Věřím, že nová budoucnost bude výrazně lepší,“ řekl Smetana.

Minulý týden naopak žádali čtyři bývalí ředitelé Národní galerie ministra Hermana, aby jmenování Jiřího Fajta zrušil a vypsal nové výběrové řízení.

Také poradce ministra kultury, výtvarník a hudební skladatel Vladimír Franz je pro nové výběrové řízení. Ministr kultury ale zatím nový konkurz vypsat nemůže. Fajt se má šéfovské pozice ujmout v létě.

Franz chce nový konkurz na šéfa Národní galerie, ministr ho ale teď vypsat nemůže

Číst článek

Marie Reslová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme