Nehodu trajektu Sewol údajně zapříčinil špatně vyvážený náklad. Počty obětí stoupají

Záchranáři vyprostili z potopeného jihokorejského trajektu další těla. Počet obětí lodního neštěstí se pravděpodobně zvýšil na 58. Očekává se ale, že celková bilance bude mnohem vyšší. Středeční nehodu údajně zapříčinil špatně vyvážený náklad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranáři si předávají další tělo

Záchranáři si předávají další tělo | Zdroj: Reuters

Počet obětí lodního neštěstí u Korejského poloostrova se neustále zvyšuje. Potápěčům se v předešlých hodinách podařilo z vraku trajektu vyprostit další těla. Jihokorejské úřady informují o nejméně 58 mrtvých.

Úřady dál pohřešují 244 lidí. Na směny se k lodi potápí téměř 600 mužů. Mezi cestujícími byla řada středoškoláků, kteří jeli na školní výlet.

Kapitán lodi čelí trestnímu stíhání za zanedbání povinností. Plavidlo prý opustil mezi prvními.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na ostrově Jindo natáčí asijská zpravodajska Kateřina Procházková

Středeční nehodu trajektu Sewol údajně zapříčinil špatně vyvážený náklad. Tvrdí to někteří jihokorejští odborníci. Mladý kormidelník, v ostré zatáčce nezvládl řízení a loď se převrhla. Plavidlo ale bylo údajně nestabilní, protože v podpalubí byl špatně ukotvený náklad a automobily.

Záchranáři se snaží také zastavit únik oleje, který se šíří po moři. V okolí vraku už vytvořil 3kilometrovou skvrnu.

Přístav na ostrově Jindo, odkud se záchranné práce koordinují, dnes navštívil jihokorejský premiér a slíbil, že se setká s rodinnými příbuznými a blízkými.

Podle jihokorejských médií se ale svou návštěvou snažil zabránit tomu, aby nespokojení rodiče jeli za prezidentkou země Pak Kun-hje a stěžovali si na neefektivnost záchranných prací. Do Modrého domu, rezidence prezidentky v Soulu, se chtěla vydat stovka z nich, policie je ale zastavila.

Stěžují si mimo jiné proto, že už nemusí spatřit těla svých drahých. Pole odborníků se totiž pátý den ve vodě začínají rozkládat.

Tabule obětí neštěstí jihokorejského trajektu | Foto: Kateřina Procházková

„Korejské noviny jsou plné článků, kde si občané stěžují a tvrdí, že reakce orgánů byla více než laxní. Na druhou stranu je třeba říci, že jihokorejské záchranné jednotky nemohly zase tak rychle reagovat, protože moře bylo bouřlivé a možnosti potápěčů proniknout k lodi byly velmi omezené,“ shrnuje reakce médií český velvyslanec v Soulu Jaroslav Olša.

V celé zemi probíhají k uctění památky obětí už několik dní mše a budhistické obřady. Vláda a úřady zrušily všechny festivaly a oslavy. Celá země truchlí.

Mše probíhá i v jednom ze stanů křesťanské charity na ostrově Jindo. Emotivně vyhrocenou situaci ale dobře nezvládá ani kněz, který při kázání propadá v pláč. Z venku jsou slyšet helikoptéry, které přivážejí další těla.

Jména mrtvých i otazníky

Jména mrtvých úředníci dopisují na velkou tabuli v centrálním stanu. Vedle některých jmen jsou jen otazníky s popisem toho, jak tělo vypadalo – výška, pohlaví, co měl dotyčný nebo dotyčná v den nalezení na sobě. Většinou se jedná o 18leté studenty.

Psychika příbuzných se den ze dne zhoršuje. Podle lékaře Kima ze stanu první pomoci jsou lidé skoro týdenním smutkem a nejistotou vyčerpaní a únava je tlumí. Přesto jim doktoři stále předepisují sedativa, léky na bolest, uklidnění a vitaminové přípravky. „Z lidí je stále více cítit rezignace,“ říká Kim.

Příbuzní pohřešovaných pasažérů při odběru vzorků DNA | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Helikoptéra převáží těla obětí neštěstí jihokorejského trajektu | Foto: Kateřina Procházková

Kateřina Procházková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme