Olomouc se na šest dní mění ve vědecké filmové Cannes. Začíná Academia film Olomouc

V Olomouci začíná jeden z nejvýznamnějších evropských festivalů v oblasti populárně vědeckých snímků, Academia film Olomouc. Letos přivítá rekordních 200 domácích i zahraničních hostů a představí přes 420 filmů. Tradičně je přihlašují i stanice jako BBC, Discovery Channel nebo National Geographic.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Olomouci startuje Academia film

V Olomouci startuje Academia film | Foto: AFO

Academia film Olomouc letos tématem Kosmos vzdá hold geniálnímu astronomovi Carlu Saganovi, připomene stoleté výročí první světové války, bude provokovat stereotypy v gendrové otázce a mimo jiné také zprostředkuje ojedinělé setkání světově proslulých popularizátorů vědy.

Hlavním hostem totiž bude špičkový popularizátor a jeden z nejuznávanějších světových fyziků Lawrence Krauss, který v Evropě vystupuje jen zřídka. V Olomouci převezme cenu za osobní přínos popularizaci vědy.

I když je jeho přednáška už vyprodaná, stojí podle programové ředitelky Jany Jedličkové za to si počkat, jestli se nějaké to místo neuvolní. V poslední době se totiž nevěnuje jen fyzice. „Debatuje po celém světě o ateismu, o kritickém myšlení, o úloze vědy v životě člověka,“ říká.

Dalšími vědeckými superstar, které Academia film v Olomouci ozdobí, je například bioložka a moderátorka kultovní série Nature of Things Jennifer Gardyová, internetová hvězda a novátor Derek Miller nebo specialistka na chování psů z časopisu Scientific American Julie Hechtová.

Britský neurolog a popularizátor Jack Lewis uvede v sekci Paměť dvoudílný projekt o Alzheimerově chorobě. Přehlídka vědecky také probere podoby lásky a třeba někomu pomůže i s nespavostí. Ta podle dramaturga Petra Bilíka ovlivňuje společnost i ekonomiku víc než si myslíme.

Světové špičky popularizace vědy a profesionální filmaři

Nabídka filmů, kterou v diskusi s diváky uvedou nejlepší odborníci, slibuje podle něj opravdový zážitek i poučení o nejrůznějších druzích nespavosti, insomnie.

„Myslím si, každý z filmů je v podstatě napínavá podívaná,“ říká dramaturg.

Programovým tahákem je snímek The Unbelievers s hlavním protagonistou Lawrencem Kraussem. Výjimečný svým zpracováním je podle Jany Jedličkové i slovenský film Vlčí hory a lákadlem je i oscarový snímek Gravitace, který symbolicky Academia film v Olomouci v neděli uzavře.

Na hravější návštěvníky čekají interaktivní exponáty i simulátor vesmírné sondy Curiosity. Romantici ocení noční sledování oblohy. Čistě vědecky nebo jen tak pro radost se speciálními teleskopy můžou po noční produkci potěšit pohledem na nebe plné hvězd.

Festival AFO představí hvězdy na červeném koberci | Foto: AFO

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme