Je to fantastické, říká Stašová, která získala v USA cenu na festivalu nezávislého filmu

Herečka Simona Stašová získala ve Spojených státech cenu za hlavní ženskou roli ve snímku Filipa Renče Sebemilenec. Na festivalu nezávislého filmu v sanfranciském Tiburonu uspěla před rokem i hereččina matka Jiřina Bohdalová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Simona Stašová

Simona Stašová

Simona Stašová si ceny Zlatý kotouč, kterou si osobně převzala během závěrečného ceremoniálu, váží mimo jiné i proto, že ji získala za psychologickou roli týrané ženy:

„Je to bomba, bezvadné, všichni jsme z toho pochopitelně nadšení. Já mám vždycky hroznou radost, protože když něco s Filipem Renčem uděláme v Brně, tak se to líbí ve světě. Je to už podruhé, co jsme byli nominovaní. Jednou jsme byli spolu v Monte Carlu s Vetřelci a lovci: Zrozen bez porodu. A teď jsme tady a uspěli jsme, což je fantastické.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O úspěchu herečky Simony Stašové mluvil redaktor Jan Herget

Veselým momentem při vyhlašování bylo, když Stašová řekla, že stejnou cenu minulý rok získala její matka Jiřina Bohdalová a dříve i režisér Sebemilence Filip Renč.

„Před pěti lety to Filip dostal za režii a loni to dostala maminka za herecký výkon. A oni to nevěděli. A když jsem potom děkovala a říkala jsem, že loni to dostala moje maminka, tak se tam ozvalo hůůů…“

Psychodrama podle námětu spisovatelky Simony Monyové pojednává o patologickém vztahu mezi mužem a ženou.

Je to příběh stárnoucí ženy, která se zamiluje do problematického muže. Zprvu ji zahrnuje láskou, ale později odhalí svou pravou tvář domácího tyrana. I když hlavní hrdinku ponižuje, bere jí peníze a zakazuje jí kontakt s přáteli, žena ho přesto miluje. A nedokáže ho opustit ani potom, co ji brutálně zmlátí. Simona Stašová by se prý zachovala jinak:

„Já bych v tu poslední chvíli utekla, ale dokážu to pochopit. Člověk se dokáže tak zbláznit, že bere všechnu vinu na sebe. Ona jemu už nedávala takovou vinu, jako ji dávala sama sobě. Že za to může ona, že on s ní takhle zachází.“

Inspirace osudem Monyové

Eva Papoušková a Filip Renč, kteří napsali scénář, se mimo jiné inspirovali i osudem Monyové, kterou před třemi lety zavraždil vlastní manžel. Soud ho za to poslal na 15 let do vězení.

Vedle Stašové se v hlavní roli představil Jaromír Dulava. Ve filmu dále hráli například Pavel Kříž, Naďa Konvalinková a Miluše Šplechtová.

Festival v Tiburonu poblíž San Franciska je menší akcí, která uvádí filmy z celého světa. V roce 2011 tam zabodovala komedie režiséra Tomáše Bařiny Román pro muže, a to díky hereckému výkonu Miroslava Donutila. O dva roky předtím zaujal na festivalu Renčův snímek Hlídač č. 47, který získal hned čtyři ceny.

ČTK, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme