V Liberci začal boj o budoucí podobu centra města. Místní se neshodnou, co vlastně chtějí

Liberecké Papírové náměstí a okolní ulice bývaly ospalým a vybydleným koutem se spoustou skvotů v centru města. V posledních letech ho lehce oživily noční bary ve stylu ostravské Stodolní ulice. Teď se tam má stavět a někteří patrioti se proti tomu bouří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liberec

Liberec | Foto: Město Liberec

Liberecký knihkupec Martin Fryč u Papírového náměstí bydlí. Na fotografiích viděl dva plánované činžovní domy, které by tam měly brzy stát. Jeden ho vysloveně vyděsil.

„Okolo toho druhého domu je zmatek, a pokud je pravda, že ten předimenzovaný monoblok, který vypadá, jako by v hezkém malém městečku přistálo UFO, tak to bude konec čtvrti,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o budoucí možné podobě Papírového náměstí zjišťovala Ivana Bernátková

Dům španělských investorů, který má stát na křižovatce ulic Na Příkopě a Lucemburská děsí i památkáře, potvrdil ředitel Národního památkového úřadu v Liberci Miloš Krčmář.

„Jedná se o jednu obrovskou masu, která vlastně zastaví celý jeden blok. Ten byl v minulosti zastavěn řadou menších objektů, z nichž poslední tam ještě dneska, byť v dezolátním stavu, stojí. Z našeho pohledu by bylo ideální tam vytvořit klasický blok domů s klasickým vnitrodvorem a zelenou plochou," vysvětluje.

Problém je, že stavební povolení dostal stavebník před několika lety. Zatím ale nestaví a nevyjádřil se ani k tomu, kdy začne. Nicméně ani nedávno zřízená městská rada architektů by do vzhledu budovy stejně zasáhnout nemohla, konstatoval náměstek primátorky Jiří Rutkovský z Unie pro sport a zdraví.

Podle Rutkovského je navíc složité rozhodnout, co by mělo ve čtvrti, pár desítek metrů od centra Liberce, být. Ani sami obyvatelé města se neshodnou na tom, co by vlastně chtěli.

„Lidé si představují, že tam na celé ploše bude parkoviště, park, atriové domy, věžové domy, názory se různí. Obecně ale nikdo není spokojený s tím, jak to tam dnes vypadá,“ popisuje.

„Takže pokud je investor, který má zájem v této oblasti stavět a podnikat, tak výstavba může být podnětem k tomu, aby také ti další začali přemýšlet a trochu líp se začali starat o pozemky a začali je zhodnocovat," dodává.

Celý projekt koupilo nedávno Stavební bytové družstvo Sever Liberec a přizpůsobilo se všem připomínkám památkářů, zdůrazňuje ředitel družstva a radní města Petr Černý ze strany Nový směr .

„Jednání o vizuální podobě toho objektu byla velmi obtížná. Vzhledem k tomu, že se jedná o citlivou oblast centra města, historickou památkovou zónu, tak několikrát měnili podobu budovy tak, aby zapadala do konceptu prostředí," říká.

Finální podoba

Konečná verze vypadá tak, že v přízemí budou prostory pro obchody a ordinace lékařů, v patrech pak byty. O tom, kdy se začne stavět, rozhodne družstvo v červnu.

Patriot Martin Fryč teď radu architektů vyzývá, aby se víc starala o plány dalších stavebníků, kteří skoupili pozemky u Papírového náměstí.

„Městský architekt nebo dobré vedení města by mohlo tu čtvrť kormidlovat tak, aby se tam stavělo zároveň moderně a s respektem k lidem a podnikání,“ shrnuje.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme