Vláda plánuje tři sazby DPH. Od roku 2016 by měly zlevnit potraviny i knihy

Vláda chce u některého zboží snížit daň z přidané hodnoty. To by už od roku 2016 mohlo přinést levnější léky, potraviny a knihy. Kabinet nově počítá i s tím, že zavede třetí sazbu DPH. Návrh chce ale nejdřív poslat do Bruselu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda vlády Bohuslav Sobotka a ministr financí Andrej Babiš

Předseda vlády Bohuslav Sobotka a ministr financí Andrej Babiš | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

Ministerstvo financí podle deníku Mladá fronta Dnes připravuje snížit DPH u knih, tiskoviny a léků o pět procent na deset procent.

U ostatních služeb chce změnit DPH o procento na 20 procent. A potraviny by nově přešly pod třetí sazbu, a to ve výši 14 procent.

Zvýší se i daňové slevy na dítě. Změny se dotknou taky důchodců, jak dříve řekla náměstkyně ministra pro daně a cla Simona Hornochová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vládní plány změn DPH okomentoval na Radiožurnálu Martin Diviš ze společnosti PricewaterhouseCoopers

„Zároveň vrátíme daňový režim pracujícím důchodcům, to znamená, že si budou moct znovu uplatňovat slevu na poplatníka,“ uvedla.

Největší změnou je ale vytvoření třetí sazby DPH, se kterou nesouhlasí někteří ekonomové.

„Změna DPH jak v loňském roce, tak v předloňském roce vždycky přinesla zklamání, protože se vybralo méně, než se očekávalo,“ podotýká Markéta Šichtařová z Next Finance.

Současná DPH v Česku
základní sazba: 21 %
snížená sazba: 15 % (potraviny, léky a zdravotnické pomůcky, knihy, noviny a časopisy + služby: vodné, stočné, MHD, ubytovací služby, vstupné na kulturní akce a některé stavební práce)

Skeptický je ke koaličnímu plánu i Martin Diviš ze společnosti PricewaterhouseCoopers.

„Když přidáme další sníženou sazbu, bude to určitě znamenat administrativu. Moje druhá kritika třetí sazby daně je ve smyslu toho, že vláda řídí sociální politiku přes daně, což není to správné, k čemu by daně mohly být využívány,“ upozornil Diviš.

Změny v daňovém systému vyplývají z programového prohlášení vlády. Pokud je kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) schválí a zavede tři sazby DPH, ve státní kase bude podle propočtu ministerstva financí chybět 16 miliard korun.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme