Ukrajina očekává, že se proruští separatisté po Ženevě stáhnou

Rusko musí okamžitě stáhnout z východní Ukrajiny své agenty a diverzanty. Po podpisu ženevských dohod mezi Spojenými státy, Evropskou unií, Ukrajinou a Ruskem to prohlásil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Dohody přivítali také Ukrajinci v Doněcku na východě země, kteří poprvé od vypuknutí nepokojů uspořádali proukrajinskou demonstraci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švýcarsko, Ženeva. Jednání o řešení ukrajinské krize mezi zástupci Ukrajiny, Ruska, USA a EU

Švýcarsko, Ženeva. Jednání o řešení ukrajinské krize mezi zástupci Ukrajiny, Ruska, USA a EU | Zdroj: Reuters

„Jsme pro jednotnou a nedělitelnou Ukrajinu. Nechceme žádnou federaci, žádný separatismus,“ říkají Vladimír a Viktor.

„Myslím si, že moc by měla slyšet nejenom separatisty, kteří se shromáždili kolem doněcké oblastní rady, ale také nás, kterých je většina. Hodně lidí se ale bálo na demonstraci přijít, protože oni mají zbraně a my nic,“ vysvětluje student Arťem.

Mezinárodní dohodu, která by měla vést k uklidnění situace na Ukrajině, opatrně přivítaly i Spojené státy. Jen pár hodin po jejím přijetí ale v Bílém domě padla spíše skeptická slova.

Násilí na Ukrajině musí skončit, shodli se účastníci jednání v Ženevě

Číst článek

Podle prezidenta Baracka Obamy zůstává otázkou, zda Rusko dodrží své slovo a použije svůj vliv na proruské separatistické skupiny na východě Ukrajiny, které destabilizují zemi.

„Proti Rusku můžeme přijmout dodatečná opatření, pokud se situace na místě nezlepší,“ varoval Barack Obama, který se později po telefonu s britským premiérem Davidem Cameronem shodl na tom, že USA i Evropa jsou připraveny případně dál rozšířit sankce.

Martin Dorazín, Lenka Kabrhelová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme