Světla zhasla, objevil se vrtulník a 300 lidí zaútočilo na kasárna v Mariupolu, popisují svědci

Jedním z ohnisek protiukrajinského odporu je přístavní město Mariupol na jihovýchodě země, jen pár kilometrů od ruské hranice. Tamní proruští aktivisté ovládají místní radnici a pravděpodobně stojí i za včerejším útokem na místní kasárna vojsk ministerstva vnitra, kde zemřeli tři lidé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do kasáren v ukrajinském Mariupolu přišlo asi 300 lidí s Molotovovými koktejly a dalšími bojovými prostředky

Do kasáren v ukrajinském Mariupolu přišlo asi 300 lidí s Molotovovými koktejly a dalšími bojovými prostředky | Zdroj: ČTK

Před vojenskou základnou v Mariupolu se srocují místní lidé, hádají se, proruští a proukrajinští se málem vzájemně napadají.

„Putin nás zavlekl do války, tady byli čistě ruští diverzanti. Putin uskutečňuje své zvěrské plány,“ křičí Larisa Vasiljevna, která ze strachu nechce prozradit své příjmení.

Právě tady došlo k nočnímu incidentu, při kterém zemřeli tři lidé a asi 10 až 12 jich bylo zraněno. Policie mezitím zadržela více než šest desítek osob. Vjezd do základny blokují dva nákladní automobily a pneumatiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nočním incidentu v kasárna v ukrajinském Mariupolu informoval zvláštní zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Útok se odehrál mezi půl devátou a jednou hodinou v noci, kdy do kasáren přišlo asi 300 lidí s Molotovovými koktejly a dalšími bojovými prostředky. Podle ukrajinských médií byli útočníci pod vlivem alkoholu a narkotik.

Kolem jedné hodiny v noci se policii podařilo kasárna ubránit. Ve vrátnici je plno střepů a rozbité dveře. Uvnitř jsou vidět Molotovovy koktejly v lahvích od piva. Celá vrátnice je špinavá a začouzená, potřísněná od výbušných směsí.

Ukrajina očekává, že se proruští separatisté po Ženevě stáhnou z východu země

Číst článek

Místní lidé, kteří bydlí vedle kasáren, neví, proč k incidentu došlo. Po městě kolují různé fámy. V kasárnách vojsk ministerstva vnitra se zdá, že dopředu věděli o tom, že se nějaká akce chystá.

„V ulici, která vede k bráně kasáren, před incidentem vypnuli elektrický proud, děti odvedli do bezpečí, najednou se z ničeho nic objevil vrtulník,“ říká jeden z místních mužů.

Ukrajinští vojáci před poškozeným autem. Podle ukrajinského ministerstva vnitra se neznámí útočníci pokusili zmocnit zbraní a vojenské techniky | Foto: ČTK

Kdo akci připravil, proč a co bylo cílem, není zřejmé. Ukrajinské ministerstvo vnitra považuje za nejpravděpodobnější verzi, že se neznámí útočníci pokusili zmocnit zbraní a vojenské techniky. Za branou stojí obrněný transportér.

Tam vedle stromu ležel zabitý člověk, ukazuje starší člověk na místo, kde zůstala skvrna od krve.


Přístavní město Mariupol se nachází jen pár kilometrů od ruské hranice

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme