EU uvalí proti Rusku nové sankce. Obama vyzval Moskvu, aby uklidnila situaci

Evropa přitvrdí svoje sankce vůči Rusku. Uvalí je na další vysoce postavené ruské představitele, rozhodli v Lucemburku ministři zahraničí zemí osmadvacítky. Evropská unie tak chce Rusko potrestat za to, že se podle ní podílí na současných nepokojích na východě Ukrajiny. Nová opatření slibují i Spojené státy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministři zahraničí členských zemí NATO jednají v Bruselu o opatřeních proti Rusku

Ministři zahraničí členských zemí NATO jednají v Bruselu o opatřeních proti Rusku | Zdroj: Reuters

„Na východě Ukrajiny se odehrává něco, co jsme už viděli na Krymu,“ říká lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn.

Unie je přesvědčená, že Rusko podněcuje protiukrajinské ozbrojené skupiny a pravděpodobně do země vyslalo i své vlastní neoznačené vojáky.

„Není pochyb, že Ruská federace se podílí na destabilizaci východní části Ukrajiny,“ vyjádřil názor všech zemí Unie český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Některé státy ale rozšíření stávajících sankcí přesto odmítaly. Bylo mezi nimi i Slovensko.

Zmrazení účtů a zákaz cestování se dosud týkal více než 30 jmen. Jaká konkrétní jména přibudou, teprve diplomaté rozhodnou. Pro Ukrajinu ministři zemí Unie schválili jednostranné zrušení cel. Od konce dubna tak bude Ukrajina vyvážet své zboží na evropské trhy bez cel. Mimořádné výhody by Ukrajincům měly přinést v přepočtu asi 13 miliard korun a dočasně by měly platit zhruba do listopadu.

„Vyhnul bych se jakýmkoli krokům, které mají tendenci z naší strany atmosféru nebo jednání zkomplikovat,“ prohlásil slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák.

Ten chtěl počkat na výsledek čtvrteční schůzky v Ženevě. Na ní se sejdou zástupci Unie, Američané, Rusové a Ukrajinci. Slováci a další tak nechtěli riskovat, že Rusko svou účast ještě odvolá. Nakonec ale zvítězil tvrdší postoj.

„Pokud Rusové nemají zájem jednat, tak prostě nemají. A pokud je situace taková, že jsou ochotni se jednání zúčastnit, tak to udělají,“ dodal Zaorálek.

Pokud se situace na Ukrajině podle něj dál zhorší, mohli by se mimořádně sejít evropští lídři a přijmout vůči Rusku ještě tvrdší sankce. V případě vyhrocení by pak byla na stole možnost uvalení ekonomických sankcí.

Ukrajinská bezpečnostní rada schválila nasazení armády na východě země

Číst článek

Šéf Bílého domu Barack Obama vyzval při telefonickém rozhovoru ruského prezidenta Vladimira Putina, aby využil svého vlivu a přiměl proruské aktivisty ke zklidnění situace na východě Ukrajiny. Ruský prezident ale zároveň odmítá, že by Moskva mohla násilí v doněcké oblasti podněcovat, jak ji z toho Západ obviňuje.

Podle Putina jsou nepokoje na východě země výsledkem neschopnosti a hlavně neochoty současné ukrajinské vlády přihlížet také k zájmům rusky mluvících obyvatel.

Proruští aktivisté už ovládají státní budovy ve více než deseti městech na východě Ukrajiny. Kyjev proti nim může nasadit armádu. Její zásah schválila Rada národní bezpečnosti.

Ondřej Houska, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme